Home » Justitie » Atenție: un nou tip de escroci bântuie prin județ! Ei se dau drept angajați Aquavas

Atenție: un nou tip de escroci bântuie prin județ! Ei se dau drept angajați Aquavas

Două bătrâne au fost escrocate de niște indivizi care s-au dat drept reprezentanți ai AQUAVAS.

Un nou tip de escrocherie a început să facă victime între cetățenii din județul Vaslui, mai ales printre persoanele mai în vârstă. Au apărut indivizi care se dau drept reprezentanți ai SC AQUAVAS SA Vaslui și bat pe la ușile oamenilor sub pretextul că trebuie să verifice apometrele. Oamenii, de bună credință, au permis accesul în locuință acestor indivizi, fără să bănuiască nimic. Ba le-au plătit și câte 65 de lei drept taxă pentru verificarea apometrelor. Până în prezent, acești escroci abili au făcut două victime, una din Bârlad și una din Vaslui, ambele persoane vârstnice.

Cazurile au ajuns în atenția polițiștilor vasluieni după ce una dintre victime a bănuit că ceva e putred la mijloc și a sunat la AQUAVAS SA, de unde i s-a transmis clar că unitatea nici măcar nu are personal împuternicit să efectueze astfel de operațiuni în teren. Din păcate, victima a făcut verificările de rigoare abia după ce deja plătise falșii ”inspectori” AQUAVAS.

escroci_victimeDar, atrag atenția polițiștii vasluieni, acesta nu este singurul tip de escrocherie pus la cale de indivizi dubioși care activează pe teritoriul județului nostru: ”Majoritatea persoanelor care sună la ușa sunt serioase și au motive obiective. Dar uneori, există oameni care vin pe neanunțate, cu intenția de a păcăli pentru a sustrage bunuri. Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Este convingător și insistent. Poate fi bărbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alții oferă produse promoționale sau la un preț redus. De fapt, acești indivizi certați cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casă. Infractorii, pe care îi denumim falși vizitatori, acționează prin distragerea atenției sau prin atribuirea unor calități false și astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare”, se menționează într-un comunicat emis de Biroul de Presă al IPJ Vaslui.

În aceste condiții, polițiștii vasluieni au anunțat (pe lângă anchetele penale în derulare) declanșarea unei campanii de prevenire a furturilor din locuințe și a escrocheriilor de genul celor amintite mai sus. Intitulată ”Nu te cunosc, nu te primesc!”, campania se va derula în perioada octombrie – noiembrie a.c. Și este realizată de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Vaslui. Aceștia au derulat deja o primă activitate pe 11 octombrie la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) „Elena Cuza” din Bârlad.

”Pe parcursul activității, între polițiști și cei 66 de membrii prezenți au avut loc discuții interactive fiind dezbătute aspecte legate de prevenirea infracțiunilor de tâlhărie, de înșelăciune și a metodelor prin care se comit aceste fapte. De asemenea, au fost prezentate diferite spoturi audio-video și s-au distribuit materiale cu caracter preventiv. Campania are drept scop informarea populației cu privire la măsurile pe care trebuie să le cunoască și să le adopte pentru prevenirea infracțiunilor de furt din locuințe. Polițiștii își propun totodată să încurajeze cetățenii să fie buni vecini, să observe persoanele și comportamentele suspecte în apropierea zonei de domiciliu și să îi convingă pe vecinii, prietenii și membrii familiei să respecte cele mai elementare reguli de siguranță personală. Pentru a preveni astfel de fapte, vă recomandăm: nu aveți încredere în necunoscuți care pretind că sunt angajați ai unor autorități publice, companii de telefonie, de gaze, apă sau electricitate, fără a verifica dacă acest lucru este adevărat; nu permiteți accesul în locuință și nu furnizați informații despre vecini persoanelor necunoscute care pretind că reprezintă diverse instituții, dar care nu se pot legitima. Nu ezitați să sunați la firma respectivă pentru a verifica identitatea persoanei”, se mai precizează în comunicatul IPJ Vaslui. (Răzvan CĂLIN)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: