Home » Administratie » S-a ținut de cuvânt și a venit în județ: Ionel Dancă, consilierul premierului, pune astăzi pe roate proiectul prin care județul Vaslui poate ieși din sărăcie

S-a ținut de cuvânt și a venit în județ: Ionel Dancă, consilierul premierului, pune astăzi pe roate proiectul prin care județul Vaslui poate ieși din sărăcie

de Simona MIHĂILĂ

Vestea pe care ziarul Est News o dădea în premieră în urmă cu două săptămâni, aceea că județul Vaslui va avea prioritate la obținerea fondurilor europene, prinde contur. Astăzi, Ionel Dancă, consilierul de stat al primului ministru Dacian Cioloș, se află la Vaslui pentru a vizita spațiul în care va funcționa biroul local al Unității Guvernamentale de Asistență Tehnică ce va fi creat special pentru a oferi sprijin la întocmirea proiectelor de finanțare.

danca-ionelCu această ocazie el îl va cunoaște pe Remus Eșanu, managerul public al Prefecturii Vaslui, cel care se va ocupa de coordonarea acestui birou. Însă scopul principal al vizitei este de a-i întâlni pe primarii din județ cărora să le explice ce vor avea de făcut pentru a fructifica la maximum mecanismul prin care comunitățile lor vor putea primi fonduri europene înaintea oricăror alte localități din țară.

Le reamintim cititorilor noștri că, la sfârșitul lui septembrie, Guvernul a aprobat Memorandumul “Dezvoltarea unor programe-pilot integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației socio-economice a locuitorilor din fostele zonele miniere Valea Jiului, Roșia Montană – Munții Apuseni și din comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”.

Momorandumul, al cărui autor este chiar Dancă, cuprinde un set de măsuri prin care aceste zone vor primi asistență tehnică pentru întocmirea proiectelor necesare accesării unor programe europene și guvernamentale menite să îmbunătățească situația socială și economică a locuitorilor.

Mai mult, proiectele depuse de autoritățile publice, dar și de entitățile private din zonele vizate vor avea prioritate la acordarea fondurilor și vor avea și șansa de a obține finanțări suplimentare față de cele la care au dreptul restul județelor.

Într-un interviu pe care Est News l-a obținut în exclusivitate de la consilierul Ionel Dancă, la o zi după aprobarea memorandumului, acesta a vorbit pe larg despre avantajele ce vor decurge din acest proiect-pilot, despre cum va funcționa biroul, dar și despre ineficiența acestei hotărâri de guvern în cazul în care primarii localităților vasluiene vor sta cu mâinile în sân și nu vor cere ajutor la întocmirea proiectelor de la specialiștii biroului special creat.

”Dacă primarii vasluieni nu vor avea inițiativă, acest mecanism rămâne pe hârtie”

Ieri, Ionel Dancă s-a aflat la Bârlad, acolo unde – onorându-și promisiunea pe care ne-a făcut-o acum două săptămâni când ne-a oferit interviul – a discutat cu jurnaliștii din localitate.

Ulterior, a vizitat orașul la invitația fostului prefect Daniel Olteanu, candidat PNL la Camera Deputaților, una dintre persoanele cu care Ionel Dancă s-a consultat atunci când a inclus județul Vaslui în proiectul-pilot.

”Principalul scop al vizitei mele în județul Vaslui este să mă întâlnesc cu primarii, cărora să le explic ce vrem să facem. Pentru că, cel mai important lucru din acest mecanism a fost să creăm cadrul instituțional. Dar inițiativa este a autorităților locale. Fără ca acestea să aibă inițiativă, să vină cu proiecte, să ceară ajutor pentru întocmirea proiectelor, acest mecanism rămâne pe hârtie. Deci, dacă primarii nu vin și nu vor să colaboreze, județul Vaslui va pierde oportunitatea uriașă oferită prin acest memorandum. În discuția cu primarii vreau să evaluez care este capacitatea lor tehnică, financiară, umană de a colabora. Nu vrem să facem binele cu forța. Noi doar propunem o măsură de sprijin pentru autoritățile locale din județul Vaslui”, a declarat Ionel Dancă la întâlnirea cu jurnaliștii bârlădeni.

Din întreg județul Vaslui, Memorandumul vizează doar localitățile incluse în Atlasul zonelor marginalizate, întocmit de Banca Mondială. Este vorba de toate zonele urbane ale județului (trei municipii și două orașe), precum și 67 din totalul celor 81 de comune. Întâlnirea cu primarii acestor localități este programată la ora 10.30, în sala de ședințe a Consiliului Județean Vaslui.

About Simona Vasile

One comment

  1. Si ce daca a venit??Foarte multe comune sarace au primari superanbogatiti.Bani la bugetul local ar ramane daca s-arapuca de munca localnicii si daca nu sar mai da ajutoare sociale pe voturi si necontrolate drasic.