Home » Administratie » Drogați în centrul Bârladului, în plină zi, printre copiii aflați la joacă! Polițiști și alte autorități responsabile, cât să mai strigăm după ajutor?!

Drogați în centrul Bârladului, în plină zi, printre copiii aflați la joacă! Polițiști și alte autorități responsabile, cât să mai strigăm după ajutor?!

de Razvan CĂLIN

Scene desprinse parcă din cele mai periculoase ghetouri de drogați s-au derulat sâmbătă, în amiaza mare, sub ochii copiilor ieșiți la joacă pe aleile din jurul Casei Sturdza, în centrul Bârladului. O minoră de 14 ani și un tânăr de 25 de ani au fost culeși aproape în comă de ambulanțieri, după ce au consumat etnobotanice și au căzut inconștienți la pământ, lângă blocul G1, ghetoul orașului, acum dezafectat.

strada_parvan_drogatiCu spatele lipit de peretele blocului și cu capul zăcând inert, cu bărbia înfiptă în piept, fata zăcea pe jos inconștientă, aproape fără suflare. Lângă ea, un tânăr prăbușit în mijlocul unei bălți de mâl și apă. El era pe burtă, cu fața în jos, zguduit din când în când de convulsii provocate de valuri de vomă. Un trecător observă scena scabroasă, se apropie de cele două trupuri inerte ce zăceau fix lângă containerele de gunoi, îl apucă pe tânăr de păr și încercând să vadă ce-i cu el, îi ridică ușor capul. Moment în care acesta e năpădit de un nou val de vomă. ”Lasă-i, domle, că ăștia-s drogați! Îs înnebuniți de cap de la etnobotanice!”, strigă un alt trecător, care privește toată scenă cu o vizibilă grimasă de dezgust amestecat cu milă.

Din păcate, imaginile descrise mai sus nu sunt dintr-un reportaj despre viața narcomanilor din mizerele favelas braziliene sau cine știe ce documentar despre lumea drogaților. Totul s-a petrecut la Bârlad, în cursul zilei de sâmbătă, 15 octombrie, undeva în jurul orei 15, pe strada Vasile Pârvan, lângă containerele de gunoi amplasate de blocul G1, care până în urmă cu câțiva ani a găzduit celebrul ghetou din buricul orașului. Este zona despre cotidianul Est News a scris în repetate rânduri câ s-a transformat de câțiva ani într-un fief al traficanților și consumatorilor de etnobotanice. Sub nasul autorităților care par să nu facă nimic! Absolut nimic.

La un pas să moară din cauza etnobotanicelor!

Deși autoritățile se feresc să vorbească deschis pe marginea acestui subiect, reporterii Est News au aflat că portagoniștii întâmplării de sâmbătă au recunoscut, după ceghena_gunoi_g1 și-au revenit, că au consumat etnbotanice. Cei doi nu conștientizează că au fost la un pas de a-și pierde viața, căci, deseori, substanțele care alcătuiesc compoziția acestor ”prafuri” provoacă reacții adverse extrem de severe, care pot duce chiar la decesul consumatorului. Norocul lor a fost că oamenii care au observat scena au sunat imediat la 112 și în scurt timp la fața locului a sosit un echipaj al Stației de Ambulanță Bârlad.

După ce a reușit să-i stabilizeze, cei doi au fost transportați la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman”. Amândoi sunt din Bârlad, tânărul este în vârstă de 25 de ani, iar fata are doar 14 ani, fiind elevă la un liceu din localitate. După ce și-au revenit în simțiri, cei doi le-au spus medicilor că au consumat etnobotanice. Dacă la început, în primele minute, au avut o stare euforică, ulterior starea li s-a agravat, au început să se simtă din ce în ce mai rău, pentru ca în cele din urmă aproape să intre în comă. Minora a leșinat și a căzut în fund, lipită de peretele blocului G1, în timp ce ”partenerul” ei de ”senzații tari” s-a prăbușit la pământ, cu fața în baltă.

Nu mai vrem să ne creștem copiii printre drogați, bețivi și infractori!”

Deși, la un moment dat, părea că Poliția, Jandarmeria și celelalte instituții ale statului abilitate au începuseră să acționeze, strânși cu ușa de ex-prefectul Daniel Olteanu (nicidecum din propria lor inițiativă), iată că minunea nu a ținut prea mult. După o scurtă perioadă, de maximum câteva luni, zona a reînceput, încet, încet, să reintre sub controlul traficanților și consumatorilor de etnobotanice.

strada_parvan_drogati1Mai ales pentru bârlădenii care locuiesc în zonă, cele întâmplate sâmbătă le-a lăsat un gust un amar, deopotrivă cu un puternic sentiment de revoltă față de cei care ar trebui să preîntâmpine și să combată astfel de fenomene periculoase.

”Este groaznic să vezi că îți vine copilul acasă, speriat și îți povestește cum o fată și un bărbat erau la pământ, leșinați, ba el mai și voma. De ce sunt obligați copiii noștri să crească cu imagini de acest gen?! Am ajuns să ne creștem copiii printre drogați, consumatori de etnobotanice, bețivi, scandalagii și tot felul de indivizi dubioși, certați cu legea! Ca într-un oraș în care nu există politție și primărie! Așa nu se mai poate! M-am săturat să nu-mi pot lăsa copilul afară de teama drogaților!”, iată declarația unei locanice.

Nimeni nu își dorește să-și crească copiii printre drogați, bețivi și infractori! Am ajuns iar să ne împiedicăm de descreierații aceștia care nu au ce mânca dar au bani de ettnobotanice. Că e ziuă, că e noapte, îi vezi cum stau grupuri, grupuri, pe lîngă Casa Sturdza, pe la scările blocurilor de aici și se droghează sau beau alcool. Minori, adulți, nu contează. Beau si droghează în grup. După care, ori pică lați pe jos, ori se apucă de urlat, de făcut scandal și de chinuit copiii care se joacă în preajma lor. Pentru ce sunt platiți polițistii? Totul le scapă de sub control în orașul asta! Și fenomenul etnobotanicelor, si parcările pe trecerile de pietoni sau în intersecții, și scandalurile. Sunt depășiți de toate. Dar leafa și-o ridica. Ba mai strâmbă din nas și că e prea mică. La cât muncesc, saracii de ei… Mă mir cum de nu li-e rușine”.strada_parvan_drogati2

Stau derbedeii noaptea în fața scărilor de la blocurile B1 și D3 sau pe marginea bordurii gardului Casei Sturdza. Noaptea, când frigul pune stăpânire pe ei, fac focuri cu ce apucă de prin gunoaiele din containere. Dar și distrug tot ce găsesc în cale. După cum se poate vedea, au rupt și gardul ce separa de stradă locul unde sunt amplasate containerele de gunoi. Tot noaptea mai pot fi găsiți în ghetou, unde beau și se droghează. Deși intrările sunt blocate, au găsit ei o cale de a pătrunde înăuntru. Noul comandant al Poliției Bârlad ar putea, măcar el, să trimită patrulele de jandarmi și de polițiști. Mai nou, a apărut o categorie de pierde-vară cu mașini second-hand pe care le spală la pompă, fără să le pese că nu e voie, fac întreceri între ei, ascultă muzica la maximum cu portierele deschise”, spune un alt localnic.

Tot ce-și doresc oamenii este ca autoritățile, indiferent că vorbim de Primărie, Poliție, Jadarmerie sau Poliția Locală, să facă ceva concret și să anihilize acest fenomen odată pentru totdeauna. Și nu pentru câteva luni, după care totul să se reia cu și mai mare înverșunare, așa cum s-a întâmplat și până acum.

Oare chiar nu există soluții?

zona_ghetou_drogatiPerioada de liniște în zonă a survenit pe fondul unor operațiuni derulate cu succes de structuri specializate ale statului român, gen DIICOT. Agenții și procurorii de la Crimă Organizată au reușit să destructureze rețele infracționale bine organizate care se ocupau cu traficul de etnobotanice (gen clanul Manea sau gruparea condusă de Marian Pomet). În paralel, polițiștii, jandarmii și polițiștii locali au patrulat prin zonă ceva mai frecvent, fâcându-și simțită prezența în zonă mai puternic și descurajând, astfel, reapariția găștilor de indivizi dubioși, fie ei consumatori sau dealer-i de etnobotanice.

Totul, pe fondul campaniei de presă pe care cotidianul Est News a derulat-o pe această temă, totul la cererea oamenilor de bine care locuiesc în această zonă, disperați de scandalurile, mizeria și pericolul pe care le reprezintă acești indivizi. În buna trandiție românească, autoritățile responsabile … au obosit de atâta vigilență. Acum zona începe să arate din nou ca înainte. Drogați, borfași, bețivi, tot felul de dubioși bântuie prin zonă, sfidându-i pe cei care nu vor decât să trăiască liniștiți.

Oricum ar fi, principala întrebare la care autoritățile locale vor trebuie să răspundă (sperăm noi) prin acțiuni concrete este: când se va pune capăt acestui fenomen antisocial extrem de periculos care a năpădit întreg Bârladul, nu doar zone precum cea de pe Vasile Pârvan? Căci este arhicunoscut faptul că traficul și consumul de etnobotanice sunt omniprezente în oraș.

About Simona Vasile

3 comments

  1. si acum daca trece politia ii gaseste pe drogati in zona magazinului ZAMORA printre ei fiind cativa cu control judiciar : hoti sau cei care au facut talharii !pina tarziu in jur de ora 11-12 cand fac faleza intre parc si aceasta zona !

  2. Am avut ocazia in cateva randuri la diferite ore ale zilei sa trec pe acolo, mergand in vizita la niste rude.Ramai stupefiat la ce intalnesti acolo si te intrebi daca acest oras mai are institutii care sa supravegheze respectarea linistii si ordinii publice precum politia ,jandarmeria.In plin centru orasului asa ceva nu gasesti nicaieri.Se pare ca nsi politia are o vina daca a stiut situatia a fost anuntata asa cum scrie in articol si nu a continuat supravegherea zonei ca fiind zona de risc.Credem ca presa ar trebui sa ia un interviu si noului sef al politiei sa aflam si noi punctul sau de vedere si daca nu e cazul de o patrula a politiei sau jandarmeriei (nu cea locala)in zona.Pana atunci sa le fie rusine cu ce se intampla in acest oras si ei nu vad nu stiu sau poate se fac ca nu vad nu stiu.

  3. bai dar lumea asta e chiar asa proasta !!!!!!!!!!!!!! romanii nu sunt uniti ca romiii ….
    hai sa ne adunam odata si sa le dam o bataie la drogatii astia si sa-i fugarim din oras…..
    politia trece pe linga ei si nu le spune nimic vazandu-i totusi ca stau pititi prin scari si avand fetele dubiose stiid ca nu locuiesc in zona …. bine ca consuma benzina sa treaca sa vada daca arestatii la domiciliu nu s-au inecat cumva ” la masa „… RUSINEEEEEEEEEE