Home » Social » Sprijin extins pentru creșterea ocupării pe piața muncii

Sprijin extins pentru creșterea ocupării pe piața muncii

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar și românii din diaspora beneficiază de noile modificări ale Legii 76/2002. Prin modificările legislative este inclusă în rândul beneficiarilor de măsuri active de ocupare categoria tinerilor care nu au loc de muncă și nici nu urmează vreo formă de învățământ sau de formare profesională (Not in Employment, Education or Training – NEET). O altă categorie vizată pentru a beneficia de măsuri active de ocupare este cea a șomerilor de lungă durată, mulți dintre ei beneficiari de venit minim garantat.

Între măsurile propuse de OUG 60/2016 se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei.

Totodată, Ordonanța de Urgență nr. 60/2016 care completează și modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă majorează și cuantumul subvențiilor acordate angajatorilor.

mm-mp-print_ansambluSe va introduce în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională procedura de profilare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă și încadrarea lor în diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piața muncii: ușor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil și foarte greu ocupabil: “Orice persoană care vine și se înregistează la AJOFM Vaslui va beneficia întâi de activitatea de profilare. Pe baza competențelor, a istoricului său personal, a localității de domiciliu și a unui test, se va stabili nivelul de ocupabilitate, adică ușor, mediu, greu sau foarte greu ocupabil.”

De asemenea se vor schimba cuantumul și modalitatea de acordare a primei de încadrare. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor din localitățile defavorizate înregistrați la AJOFM Vaslui care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul stabil sau reședința. “Aceste localități defavorizate sunt cele pe care un studiu al Băncii Mondiale făcut în 2015 le-a descris ca fiind comune sau orașe cu grad de sărăcie 3 și 4.”

Apar modificări și în ce privește cuantumul și modalității de acordare a primei de instalare. Aceasta se acordă șomerilor din localitățile defavorizate înregistrați la AJOFM Vaslui care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. Primesc 12.500 lei persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul. Persoanele care sunt însoțite de membrii familiei care își schimbă domiciliul vor primi câte 15.500 lei. Această primă se va acorda în două tranșe, una la angajare, a doua după un an.

mm-mp-web_subventiiPrima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la libera circulației a lucrătorilor în spațiul UE și SEE pe o perioadă de cel puțin 36 luni, în cuantumurile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege: “Legea prevede de acum și bonificații mai mari pentru firmele care angajează șomeri. Mai precis, în loc de 500 de lei, vor primi câte 900 de lei angajatorii care incadreaza absolvenți, șomeri de peste 45 de ani, șomeri unici întreținători de familii, șomeri de lungă durată, tineri care nu studiază și nici nu lucrează sau șomeri care mai au 5 ani până când îndeplinesc condițiile de pensionare”.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenți ai unor instituții de învățământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat o sumă în cuantum de 900 lei.

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată, absolvenți din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma în cuantum de 900 lei pe o perioadă de 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, șomeri în vârstă de peste 45 de ani, șomeri de lungă durata, tineri NEET sau șomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Angajatorii care, în raport cu numărul de angajați, și-au îndeplinit obligația, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum și angajatorii care nu au această obligație legală, dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap și le mențin raporturile de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă, șomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condițiilor respective, de o sumă în cuantum de 900 lei.

Subvențiile se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevăzute anterior,precum și pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă.

Aceste măsuri au fost discutate și aprobate împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, în sensul că în continuare se achită din bugetul public cuantumul de 500 de lei, iar diferența până la 900 de lei va veni prin subvenție cu sprijinul UE, folosim Programul Operațional Capital Uman. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: