Home » Administratie » Cum au ajuns câțiva bolnavi psihic din județ să prepare brânză olandeză din laptele produs la ferma de capre gospodărită chiar de ei!

Cum au ajuns câțiva bolnavi psihic din județ să prepare brânză olandeză din laptele produs la ferma de capre gospodărită chiar de ei!

Ceea ce nu reușesc ai noștri, au făcut olandezii. Hannah Smit a vrut să le demonstreze românilor că și persoanele cu handicap psihic pot fi utile societății. În anul 2011, asistenta socială olandeză a pus bazele unui proiect-pilot de integrare și valorizare a persoanelor cu handicap psihic chiar la noi în județ, la Găgești. 12 persoane cu astfel de dizabilități lucrează într-o fermă de capre construită și dotată cu fonduri ale fundației „Noi și Voi” (Olanda), provenite din sponsorizări ale voluntarilor dar și din contribuția unor oameni potenți financiar din Olanda.

De cinci ani, progresele înregistrate de aceste persoane cu afecțiuni psihice sunt uriașe. La ferma de capre Bettine din Găgești sunt trei angajați care lucrează cot la cot cu cele 12 persoane cu handicap psihic gradul I și II. Sunt alături de ele, în permanență, un pedagog de recuperare și doi îngrijitori care îi monitorizează permanent, se ocupă de chestiuni administrative și de fabrica de brânză. Toți respectă cu strictețe un program zilnic bine pus la punct, și absolut toți sunt responsabili pentru păstrarea condițiilor de igienă de la fermă.

Ferma propriu-zisă nu a fost amenajată cu scopul de a produce bani, ci de la bun început a fost văzută ca un centru de zi pentru persoanele cu dizabilități psihice, interacțiunea cu animalele fiind o terapie de succes, ca și terapia prin mișcare, de altfel.

”Deveneau adulți sub ochii mei și trebuia să muncească. Dar unde?”

Inițiatoarea acestui inovator proiect este Hannah Smit, care a venit pentru prima dată în România în anul 2001 pentru a monitoriza situația asistenților maternali, ea fiind la acea vreme șefa asistenților maternali din Olanda. Au impresionat-o enorm câțiva copii instituționalizați la Centrul pentru Copii cu Handicap din Giurcani.

hannah-smit„Mi-amintesc cum au venit la mine la mașină câțiva copii și s-au uitat mirați în jur întrebându-mă dacă aparatul din mașină era un casetofon. M-au privit într-un fel care m-a făcut să nu rămân indiferentă la viitorul lor după ce vor împlini 18 ani. Mi-am propus ca împreună cu Fundația <<Noi și Voi>> din Olanda să-i ajut cumva să aibă o viață normală”, a declarat Hannah Smit.

Olandeza cu o bogată experiență în asistența socială nu a abandonat ideea. Peste doi ani a construit o casă în Giurcani cu banii fundației, pe un teren al Consiliului Județean dat în concesiune pe o perioadă de 25 de ani. Este o casă în care locuiesc opt persoane cu handicap psihic, de care se ocupă un mentor care-i învață să aibă un trai cât de cât independent. Au învățat să gătească, să se ocupe de curățenie, să se gospodărească – lucruri pe care le fac și oamenii normali. Cu timpul, Hannah și-a dat seama că acești copii au nevoie de ceva în plus, de o îndeletnicire care să le ocupe timpul, mai ales că se apropiau de 18 ani.

„Vedeam cum creșteau… Foarte repede! Deveneau adulți sub ochii mei și trebuia să muncească. Dar unde? Să-i aduc în oraș nu era o idee prea bună. Ei erau învățați la țară, obișnuiți cu acel mediu și normal era să rămână acolo. Trebuia să fac ceva pentru ei, așa că m-am întors în Olanda și am reușit să iau legătura cu un om de afaceri care mi-a dat o idee excelentă. Hoeve Ewyle este un producător olandez de brânză de capră care a dorit să ajute acești tineri punând la dispoziție cunoștințele lui în producerea brânzei de capră, dar și utilajele și echipamentele necesare producerii în condiții igienice a brânzei. Până când și etichetele și ambalajul provin tot de la acest om minunat căruia Fundația îi datorează mult”, a mai adăugat Hannah Smit.

Ferma de capre cu pagină de facebook

Pentru a pune în practică planul, fundația olandeză a mai construit o altă casă, de astă dată la Găgești, care adăpostește alte opt persoane cu handicap psihic. Tot aici, a amenajat și ferma, care se numește Bettine și care a fost inaugurată în 2011. Alături de cei opt tineri de la Găgești, vin să lucreze la fermă și alte patru persoane de la casa din Giurcani, care fac naveta cu bicicleta,ferma-capre-4 dar nu zilnic. Ferma pusă pe picioare de olandezi este dotată la standarde europene. Are sursă de apă proprie (un puț forat la 66 metri adâncime). La această oră, ferma Bettine are 35 de capre și 20 de iezi și produce lunar cantități mici de brânză de capră, pe care le comercializează cunoștințelor sau celor care au aflat de această făbricuță de pe pagina de facebook al fermei din Găgești. Caprele de la ferma Bettine sunt pe jumătate olandeze și sunt sănătoase pentru că sunt hrănite natural. Toți lucrătorii sunt echipați corespunzător, sunt respectate toate regulile de igienă și, evident, rețeta olandeză a brânzei de capră. Așa au aflat și locuitorii din zonă cum este brânza olandeză simplă de capră, cu mărar sau cu nucă. Pentru a reduce cât mai mult costurile cu anumite cheltuieli, olandezii au început să crească și porci pe care îi hrănesc cu zerul hrănitor rămas în urma procesului de producere a brânzei, dar și-au amenajat și o fermă de legume care produce pentru beneficiarii proiectului.

Cel care a întins o mână de ajutor vasluienilor cu probleme psihice îi vizitează la fermă o dată pe an, iar inimoasa Hannah petrece mai multe luni la Găgești. Pentru ea, persoana cu handicap psihic nu trebuie lăsată într-un scaun în care să se legene toată ziua pentru că nici aceasta, nici persoana care o însoțește nu vor avea de câștigat. Societatea nici atât. Prin proiectul inovator de la Găgești, olandeza a demonstrat că se poate ca aceste persoane marginalizate în România să fie utile.

”Vreau ca acest proiect să aibă viață lungă, de aceea cred că l-am lăsat pe mâini bune. E posibil ca într-o zi să mor, poate într-un accident de circulație. Cine se va ocupa de fermă, de acești oameni minunați care n-au nicio vină pentru handicapul lor? Acesta este motivul pentru care, în 2013, am predat proiectul la care am lucrat ani de zile, inclusiv casa din Giurcani, Asociației <<Bună ziua, copii din România!>>, iar postul meu de coordonator a revenit Otiliei Vârvorea”, a mărturisit Hannah Smit.

”Ar fi ideal ca și statul român să finanțeze astfel de proiecte”

Asociația „Bună ziua, copii din România!”, prin preluarea proiectului, și-a asumat o mare responsabilitate, propunându-și să dezvolte și mai mult acest proiect unic pentru România, într-o ferma-capre-5comunitate cum este Găgeștiul, în care 50 de familii au în întreținere persoane cu handicap psihic.

Săptămâna trecută, Asociația „Bună ziua copii din România!” a fost premiată la gala unei fundații a unei companii de telefonie mobilă, organizație nonguvernamentală cu statut caritabil. A câștigat premiul pentru servicii sociale, pentru proiectul „Împreună cu ei, în comunitate” – un model sustenabil și replicabil de integrare socială pentru tineri cu dizabilități. La premiere a fost prezent Eleodor Gheorghian, coordonatorul proiectului.

Beneficiarii direcți ai proiectului au fost opt persoane cu dizabilități intelectuale, cu vârste între 18 și 48 de ani, patru fiind instituționalizate în Locuința Protejată Găgești, iar alte patru fiind persoane cu handicap din comunitate. Locuința Protejată Găgești este acum o instituție de asistență socială în subordinea DGASPC Vaslui. Prin proiect s-a propus pregătirea pentru autonomie și integrare socioprofesională a persoanelor adulte cu dizabilități neuropsihice și susținereaferma-capre-2 financiară a unor programe de incluziune socială. Prin derularea sa timp de opt luni, a fost creat un atelier de morărit pentru cereale sau păioase, care deservește atât ferma socială dezvoltată de fundație în comuna Găgești, dar și locuitorii din împrejurimi. Valoarea proiectului a fost de 48.109 lei, din care 31.500 lei au fost investiți organizația nonguvernamentală amintită, iar restul de Asociația „Bună ziua, copii din România!”.

„Creșterea conștientizării privind problematica dizabilității intelectuale și a vizibilității persoanelor cu dizabilități din comunitate, trebuie să devină un obiectiv important pentru comunitățile din România. Proiectul-pilot inițiat de fundația olandeză <<Noi și Voi>> este unul în care credem. La început, a trebuit să convingă că funcționează, că tinerii cu dizabilități sunt capabili să facă ceva cu mâinile lor. Asociația <<Bună ziua, copii sin România!>> va trebui să dezvolte acest proiect în Găgești, unde sunt zeci de familii care în grijă persoane cu dizabilități și le acceptă. Găgeștiul va trebui să devină un centru comunitar, susținut cu bani din proiecte europene și din donații făcute de olandezi. Ar fi ideal ca și statul român să finanțeze astfel de proiecte care s-au dovedit a fi modele de bună practică”, a declarat Mihaela Zanoschi, director executiv al Asociației „Bună ziua, copii din România!”. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: