Home » Administratie » Oamenii s-au săturat de gunoi, aurolaci, câini: "Vrem ca Primăria Bârlad să se uite și înspre această zonă a orașului"

Oamenii s-au săturat de gunoi, aurolaci, câini: "Vrem ca Primăria Bârlad să se uite și înspre această zonă a orașului"

După zeci de ani, de când a fost dezafectată și alți câțiva de când a fost golită de toate cazanele și instalațiile vechi, din fosta centrală termică situată pe strada Nicolae Tonitza (vechea stradă Cetinii) din Bârlad nu au mai rămas decât stâlpii, acoperișul și mormane de gunoi.

Relicva centralei dă un aer dezolant zonei dar este exact ce le trebuie oamenilor străzii pentru a se adăposti pe timp de noapte.

„Ne-am săturat, de atâția ani, să vedem ori de câte ori trecem spre casă sau spre serviciu câinii, mâțele, gunoaiele și resturile aurolacilor care și-au făcut culcuș în această centrală. Vrem ca Primăria Bârlad să se uite și înspre această zonă a orașului, pentru că și noi suntem contribuabili. Starea în care se află acest imobil nu datează ieri – de azi, ci de mulți ani. După cum vedeți, au crescut și copaci pe acoperiș. Sper că nu avem de așteptat până va crește aici o întreagă pădure”, ne-a declarat un locatar al blocului vecin cu centrala dezafectată.

Membrii Asociației de Proprietari nr. 8, unde este situată centrala, au aflat că aceasta va fi dărmată iar o parte dintre ei au mers la Primărie pentru a cere conducerii orașului să amenajeze în locul clădirii insalubre un parc. Este greu de spus dacă centrala va fi dată jos sau i se va da o altă destinație dar vechea conducere a orașului a întocmit în 2016 un proiect în baza căruia imobilul să se transforme într-un club al pensionarilor. Pentru amenajarea acestui club ar fi nevoie de minimum 100.000 de lei și conform proiectului întocmit din dispoziția primarului de atunci construcția ar trebui finalizată până în 2020.

Am vrut să aflăm care este părerea actualului edil șef al orașului, prin intermediul purtătorului de cuvânt Constantin Nițuc, vizavi de situația acestei centrale care urâțește zona din Asociația nr. 8, dar până la închiderea ediției nu am primit nici o declarație oficială.

Municipalitatea va trebui să ia cât mai curând o măsură pentru a reda zonei un aspect cât mai decent. Lucrurile ar fi stat altfel dacă în urmă cu câțiva ani negocierile dintre Consiliul Local și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) nu ar fi eșuat. La această oră, în locul acestei hidoase centrale ar fi existat o clădire nouă dacă în 2011 Consiliul Local ar fi aprobat trecerea acestei centrale termice dezafectate în proprietatea CARP. S-ar fi compensat astfel o parte a datoriei pe care municipalitatea o are de achitat CARP-ului pentru terenul pe care este construit Căminul de bătrâni, teren aflat în proprietatea CARP. Consiliul Local de atunci nu a fost de acord cu acest schimb, iar actuala conducere a Primăriei se vede în situația de a găsi soluții pentru rezolvarea problemei centralei dezafectate, în condiții de reală austeritate. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: