Home » Social » Peste 1.200 de hectare de livezi și culturi, afectate de zăpada abundentă și înghețul din ultima decadă a lui aprilie

Peste 1.200 de hectare de livezi și culturi, afectate de zăpada abundentă și înghețul din ultima decadă a lui aprilie

Peste 1.200 de hectare de livezi și culturi au fost afectate de zăpada abundentă și înghețul din ultima decadă a lui aprilie, arată un raport al Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui întocmit, marți, în baza datelor comunicate de către fermierii care au înregistrat calamități. Procentul de afectare al copacilor și culturilor este cuprins între 40 și 100%.

Intemperiile din ultima decadă a lui aprilie au afectat 1.268 de hectare cu livezi și cereale din județul Vaslui, cele mai mari probleme fiind create de îngheț și cantitățile mari de zăpadă căzute peste florile copacilor și culturile verzi de pe câmp. Potrivit raportărilor făcute de fermieri către Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui, 358,16 hectare de livezi au fost calamitate, cei mai afectați pomi fiind cireșul, vișinul, mărul și prunul. De asemenea, au fost afectate 325 hectare cultivate cu rapiță, 287 ha cu grâu, 182 ha cu lucernă și 114 ha cu floarea soarelui. Raportări de calamitate au făcut și legumicultorii din Solești, cărora le-au fost distruse plantele de pe un hectar.

Gradul de afectare a pomilor și culturilor diferă de la o zonă la alta și este cuprins între 40 și 100%. Evident, procentul cel mai mare de calamitate este în livezi. Noi am transmis raportările către Ministerul Agriculturii, iar fermierii speră în acordarea unor ajutoare guvernamentale”, a declarat, ieri, pentru Est News, directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

Numărul total al celor care au făcut raportări către DAJ se ridică la 12 societăți agricole. Cele mai afectate zone au fost Albești, Delești, Rebricea, Vulturești, Boțești, Voinești și Solești. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: