Home » Justitie » Atenție mare la ce cumpărați – Produse expirate pe rafturile vasluienilor

Atenție mare la ce cumpărați – Produse expirate pe rafturile vasluienilor

În luna aprilie, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a constatat o serie de nereguli la agenții economici, care continuă vechile metehne de a favoriza profitul în dauna cumpărătorilor.

Inspectorii au descoperit cazuri în care se comercializau produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite. De asemenea se comercializau produse alimentare/nealimentare sau se prestau servicii de alimentație publică în spații neautorizate. S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Comercianții nu afișau prețurile de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură. Printre neregulile găsite se mai numără utilizarea de mijloace de măsurare neomologate sau ale căror indicații nu sunt vizibile pentru consumatori. Unii vânzători nu respectau condițiile prescrise și apelau la practici comerciale incorecte. Pentru a scăpa de control, unele magazine nu au respectat orarul de funcționare afișat și au închis.

Drept urmare, s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 350.522 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 4.657 lei. CJPC Vaslui a desfășurat 220 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor, acțiuni tematice de control și pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional 175 operatori economici, fiind aplicate 82 amenzi contravenționale în valoare totală de 140.200 lei și 93 avertismente. În această perioadă au fost cercetate și soluționate 21 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate șase reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, opt au fost neîntemeiate, trei reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente. Alte patru nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării și șase cu rezolvare amiabilă. (George PROCA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: