Home » Politic » Daniel Olteanu, deputat PNL꞉ ʺMarile găuri negre din economie nu sunt, în niciun caz, în Vaslui!ʺ

Daniel Olteanu, deputat PNL꞉ ʺMarile găuri negre din economie nu sunt, în niciun caz, în Vaslui!ʺ

Deputatul liberal Daniel Olteanu atrage atenția asupra atitudinii iresponsabile a Guvernului, care preferă să achite datorii de miliarde de lei în contul anumitor companii aflate în subordinea unor ministere, în loc să investească în infrastructura de la nivelul județelor izolate și marginalizate. În cadrul declarației politice susținute ieri în plenul Camerei Deputaților, Daniel Olteanu a subliniat că acest tratament discriminatoriu, care îi vizează în special pe locuitorii județului Vaslui, unde guvernanții acoperă lipsa de investiții prin declarații referitoare la cheltuielile sociale, trebuie să înceteze.

Există foarte multe dezbateri cu privire la modul în care județe rămase în urmă, din perspectiva dezvoltării, aspiră pe nedrept resurse de la bugetul de stat, în ceea ce privește cheltuielile sociale. Olteanu și-a susținut încă o dată poziția și a argumentat că în cazul județului Vaslui putem vorbi, mai degrabă, de o politică programată de izolare, cu zero investiții în infrastructură prin Ministerul Transporturilor, inclusiv în 2017. Deputatul consideră că adevăratele găuri negre nu sunt însă aceste zone sărace și abandonate, unde cheltuielile cu asistența statului sunt foarte mici, în comparație cu ceea ce se întâmplă, spre exemplu, în București și la nivelul unor companii care țin de ministere.

Conform unor date recente, datoriile RADET către ELCEN, două companii de care depind căldura și apa caldă a bucureștenilor, sunt de 3,6 miliarde lei. Practic, vorbim de o restanță a unei societăți deținute de cea mai bogată administrație locală, către o companie a Ministerului Energiei. Această datorie a fost acumulată în condițiile în care excedentul de la nivelul Primăriei Generale a capitalei, de-a lungul ultimilor ani, se ridică la aproape 1 miliard de lei. „În acest context, a accepta ca Ministerul de Finanțe să achite, ca garant, rate de milioane de euro pentru creditele contractate de ELCEN, întrece orice logică.ʺ, a declarat Daniel Olteanu, care apreciază că aceste sume sunt de neimaginat pentru locuitorii județului Vaslui.

Conform acestuia acești bani ar ajunge pentru toate variantele ocolitoare din județ (Vaslui, Bârlad, Huși), care sunt amânate sau nu se execută din lipsă de fonduri. „Ne aflăm, din nou, în situația în care celor bogați li se permite să nu achite nota de plată pentru ceea ce consumă, iar celor săraci li se refuză orice investiție în infrastructură”, a mai spus acesta.

Datoriile acumulate ca urmare a faptului că Bucureștiul nu-și achită facturile la energia termică, aceste 3,6 miliarde lei, depășesc toate investițiile în infrastructura Moldovei din ultimul deceniu, iar Moldova are o populație de peste două ori mai mare decât a capitalei. Olteanu atrage atenția că această situație trebuie să înceteze, iar facturile trebuie plătite de toată lumea, nu doar de cei din zonele sărace. „Vasluienii, moldovenii, dacă doriți, nu mai sunt dispuși să accepte acest tratament discriminatoriu, această minciună care li se servește de la centru. Găurile negre din economie există, dar nu sunt, în niciun caz, în Vaslui!ʺ, a susținut Daniel Olteanu, în plenul Camerei Deputaților. (G.P)

About Tehno Redactor