Home » Social » 40 din 42 de firme de construcții controlate de Inspecția Muncii, amendate pentru nerespectarea legii

40 din 42 de firme de construcții controlate de Inspecția Muncii, amendate pentru nerespectarea legii

Nu mai puțin de 40 din 42 de firme de construcții controlate de Inspecția Muncii în timpul unui control tematic au fost amendate pentru nerespectarea legislației muncii. Mai mult decât atât, inspectorii au găsit și șapte persoane care lucrau fără forme legale, amenzile aplicate pentru aceștia fiind de 70.000 de lei.

Activitatea firmelor de construcții din județul nostru are mult de suferit din punct de vedere al respectării legislației muncii. O demonstrează controlul tematic desfășurat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui în această lună la agenții economici care desfășoară activități în acest domeniu. Astfel, din cele 42 de societăți comerciale controlate, 40 au fost găsite cu nereguli, numărul total al abaterilor constatate depășind cifra de o sută. Valoarea totală a amenzilor a fost de 94.000 de lei, cea mai mare parte din sumă, respectiv 70.000 de lei, reprezentând sancțiuni pentru munca la negru.

Numărul de accidente de muncă înregistrat precum și gravitatea acestora, respectiv incidența fenomenului folosirii muncii nedeclarate, au fost factorii determinanți pentru a continua și intensifica acțiunile de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. De asemenea, s-a avut în vedere modul în care angajatorii realizează, în șantierele temporare și mobile, măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Vaslui, Gheorghe Chirvase.

Pe lângă munca la negru, principalele deficiențe constatate au fost utilizarea de schele neconforme, ceea ce a determinat sistarea sau oprirea de către inspectorii de muncă a unui loc de muncă până la remedierea deficiențelor, neacordarea echipamentului individual de protecție, instruire neadecvată în domeniul securității și sănătății lucrătorilor, neefectuarea examenului medical de medicină a muncii la angajare sau periodic. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor