Home » Sanatate » „Nicio mamă nu trebuie să mai moară dând viață”

„Nicio mamă nu trebuie să mai moară dând viață”

Sub sloganul „Nicio mamă nu trebuie să mai moară dând viață”, Fundația World Vision România susține Campania ”Respect Mama. Respect Viața”. Scopul acestei campanii este sănătatea mamei ca o garanție a sănătății generației viitoare.
Numărul femeilor care nu își permit sau nu au educația să meargă la medic a crescut alarmant și în mediul urban, nu numai în mediul rural. În cadrul campaniei se face un apel pentru constituirea Alianței pentru Sănătatea Mamei din România, un mecanism de solidaritate și capacitare a societății civile și societăților profesionale de a sprijini autoritățile în soluționarea barierelor întâmpinate de femeile gravide, în special cele vulnerabile, în accesarea serviciilor de îngrijire pentru mama și nou născut.
Conform Institutului Național de Statistică s-au înregistrat 19.474 nou născuți de mame sub 19 ani, 700 de mămici nu împliniseră 15 ani la data care au dat naștere unui alt copil. 70.447 avorturi raportate, 6.431 avorturi la adolescente intre 15-19 ani și 38.861 de femei care nu au ajuns niciodată la medic până la naștere.
Pentru a preveni aceste probleme, lunar în cadrul proiectului „Mame pentru Viață. Viață pentru Mame” educatorii comunitari împreună cu Vision România desfășoară sesiuni de informare și în județul Vaslui. Femeile sunt informate cu privire la sarcină, spațierea optimă a nașterilor, drepturile gravidei și calendarul de consultații și investigații de sarcină, sănătatea productivă, sarcinile nedorite, importanța unei igiene intime corecte, importanța vizitelor la un medic de specialitate, dar și metodele contraceptive, care pot preveni o sarcină nedorită.
Până acum au fost informate 1.700 de adolescente, femei gravide și mame din comunitățile Rafaila, Todirești, Dumești, Lazza, Poienești, Ivănești, Pungești, Rebricea, Vulturești, Osești, dar și din liceele din județul Vaslui și Negrești.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de trei ani și se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunități vulnerabile din 3 județe: Vaslui, Dolj și Vâlcea. Scopul este reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. (Crina BUTA)

About Tehno Redactor