Home » Social » Ziua Eroilor, sărbătorită și la Bârlad

Ziua Eroilor, sărbătorită și la Bârlad

de Mihaela NICULESCU, Crina BUTA

Înălțarea Domnului, sărbătorită la 40 de zile după Înviere, este ziua în care se pomenesc eroii neamului. Conform tradiției, ieri a avut loc la Bârlad un ceremonial militar și religios și s-au depus coroane atât la monumentul eroilor celui de-al II-lea Război Mondial, din cimitirul Eternitatea, cât și la cimitirul eroilor căzuți în Primul Război Mondial, aflat în vecinătatea liceului Teoretic „Mihai Eminescu”.

Manifestarea dedicată eroilor neamului a început la ora 12.00 cu o slujbă de pomenire a sufletelor celor căzuți pe câmpul de luptă, condusă de Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad. Au luat apoi cuvântul Roxana Miron Feraru, viceprimar al municipiului Bârlad, și Marcel Năstase, președintele asociației „Cultul eroilor”- filiala Bârlad.

Vremea frumoasă a adus în cimitirul „Eternitatea” mai mulți bârlădeni ca de obicei. Au fost reprezentanți ai autorităților locale, ai Poliției, Armatei și ai altor instituții, veterani de război dar și nelipsiții reprezentanți ai partidelor politice, și foarte mulți elevi. Pentru prima oară, administrația locală a avut inițiativa de a depune flori și la mormintele celor doi eroi căzuți în revoluția de la 1989, Cristian Olaru și Marin Lucian, care, de regulă, erau omagiați doar pe 22 decembrie.

Cu toate că Bârladul este recunoscut ca fiind un oraș cultural, nici până la această oră nu are un monument al Eroilor Neamului. Autoritățile locale și cei de la „Cultul Eroilor” au declarat că până în decembrie anul următor acest monument va fi ridicat și amplasat fie în zona Confecții, fie în rondul de la Cerbul de Aur. Contractul cu sculptorul Constantin Crengăniș a fost semnat și urmează ca în această perioadă de un an și câteva luni monumentul să fie finalizat.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: