Administratie

Municipiul Vaslui, gazda unei conferințe comune pe tema preluării președinției Consiliului UE de către România

Municipiul Vaslui ar putea fi, în această lună, gazda unei conferințe comune pe tema preluării președinției Consiliului UE de către România în primul semestru al anului 2019. Cel puțin așa susține Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, după ce a primit confirmarea organizării unei astfel de dezbateri de la președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, Gabriela Crețu.

Asigurarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în prima jumătate a anului 2019 pare a fi o temă de larg interes, inclusiv pentru autoritățile și mediul de afaceri de la noi din județ. În acest sens, municipiul Vaslui ar putea fi gazda, în această lună, a unei conferințe comune pe două paliere, respectiv ce înseamnă președinția CE pentru România și, în mod expres, pentru județul nostru, și modul cum sunt privite afacerile, în special cele europene.

Desigur, prin calitatea pe care o va avea România, sunt câteva lucruri care va afecta țara noastră, regiunea și chiar Vasluiului. În primul rând este vorba de politicele care vor fi aplicate pentru estul Europei, în mod special cele legate de absorbția fondurilor europene. Din această poziție, altfel se va putea negocia Brexit-ul și avantajele pentru compatrioții noștri aflați în număr mare la muncă în Marea Britanie”, ne-a declarat președintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin.
O parte dintre aspectele privind preluarea președinției Consiliului UE de către România au fost discutate și în cadrul unei conferințe desfășurată la începutul acestei luni la București, unde reprezentanții camerelor de comerț din țară s-au întâlnit în Parlament cu conducerea Senatului, a reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și cei ai guvernului, parlamentari.
Sunt câteva lucruri esențiale legate de capacitatea României de a îndeplini această misiune nobilă. În primul rând este vorba de o strategie coerentă la care trebuie să adere toți politicienii, indiferent de politica de partid. În al doilea rând, trebuie asigurat un buget mult mai mare și complementar la bugetul anual al MAE, cu care să fie organizate două evenimente foarte importante pentru România, respectiv 100 de ani de la desăvârșirea României Mari și președinția Consiliului UE”, susține Ionel Constantin.
Președintele CCIA crede că România trebuie să aibă acțiuni interne, dar mai ales externe de mare răsunet, în marile capitale ale Europei și chiar peste ocean. (Ionuț PREDA)

Related Articles

Back to top button