Home » Administratie » Drama prin care trec sute de vasluieni care s-au trezit că trebuie sa înapoieze pensiile primite în ultimii ani!

Drama prin care trec sute de vasluieni care s-au trezit că trebuie sa înapoieze pensiile primite în ultimii ani!

de Mihaela NICULESCU

Sute de pensionari din județul Vaslui s-au trezit cu pensiile micșorate din cauza prostiei funcționarilor statului, care le-au calculat greșit pensiile. Oamenii trebuie să dea banii înapoi, situația fiind absolut dramatică pentru o mulțime de oameni pentru care pensia este și așa una de batjocură.

Din lipsă de personal, în anii din urmă, Casa Județeană de Pensii Vaslui (CJP) a angajat pe perioadă determinată evaluatori, din cauza volumului deosebit de mare al dosarelor de pensionare. Aduși cu „pile”, din afara sistemului, fără nici un pic de experiență, cei mai mulți de-a dreptul incompetenți, acești evaluatori au au făcut praf soarta a sute de pensionari care s-au trezit cu pensiile micșorate dramatic și cu debite față de CJP. Desigur, vinovați sunt și angajații Casei de pensii, inclusiv cei care au fost în conducere, care s-au dovedit total dezinteresați de felul cum ajutoarele din afară au făcut harcea-parcea în dosare.

Zilele trecute, o familie de pensionari din Bârlad a primit prin poștă un plic de la Casa de Pensii prin care au fost înștiințați, atât soțul cât și soția, că au de restituit 15.000 de lei împreună, din cauza calculului greșit făcut de incompetenții colaboratori ai CJP în 2005. În deciziile pe care le-au primit se specifică faptul că timp de 12 ani au primit pensii necuvenite, generate de revizuirea pensiei de limită de vârstă, în conformitate cu art. 107 alin. (1) din legea 263/2010 (corecție evaluare pentru persoanele cu handicap mediu). Pe scurt, incompetenții angajați ai CJP pe perioadă determinată au dat click pe un grad de handicap greșit în urma căruia pensia a fost calculată necorespunzător. Cu toate că oamenii au încasat fără voia lor pensii incorecte din 2005 încoace, vor trebui să achite debitele aferente doar perioadei 2014-2017, conform legii. Legea pensiei, care în România suportă modificări frecvente, nu le face nici o favoare, pentru că timp de trei ani cei doi pensionari vor primi pensii micșorate cu 50% față de cât primeau până acum.

„Este o situație neplăcută, cu atât mai mult cu cât atât soțul cât și soția, care sunt persoane cu handicap accentuat, vor trebui să restituie CJP, în fiecare lună, o treime din valoarea pensiei micșorate și nu din cea de care beneficiau până luna trecută. Eu am atras atenția, de câțiva ani, asupra faptului că oamenii nu nici o vină că acei angajați temporari ai Casei, insuficient instruiți sau deloc, au calculat greșit pensiile. Ar fi trebuit, între timp, ca aceste evaluări făcute de persoanele angajate temporar să fie verificate de angajați ai CJP, pentru că existau suspiciuni că s-au făcut erori de calcul. La vremea aceea am fost privit cu suspiciune, dar din păcate Legea Pensiei, indiferent în care variantă a fost publicată, prevede obligativitatea pensionarilor care au primit mai mult sau mai puțin la pensie, nu din vina lor, să suporte consecințele, respectiv să restituie banii. Periodic, echipe de evaluatori verifică pensiile în mod aleatoriu și de fiecare dată sunt identificați pensionari cărora le-au fost calculate greșit veniturile. Ultima echipă de evaluatori a fost în teritoriu în urmă cu două săptămâni și de data asta, pe Bârlad cel puțin, nu au fost găsite decât două pensii evaluate greșit din cauza încadrării greșite în gradul de handicap.”, ne-a declarat Isabel Bogdan, directorul Casei Județene de Pensii Vaslui.

Soția, care acum este bună de plată, a fost pensionată la limită de vârstă pe baza certificatului de încadrare în gradul III de handicap. I s-a părut totuși ciudat că nu au primit gradul II de vreme ce ea și-a pierdut auzul total când avea câteva luni. La câțiva ani după pensionare, femeia a fost din nou la evaluare, iar Comisia de expertiză i-a eliberat certificat de handicap grad II. Aceasta, pensionată cu gradul III, a atașat la dosar, după ce l-a primit, certificatul de handicap grad II. Angajații CJP au calculat pensia în 2005 în baza acestui grad II, care pe bună dreptate era cel corect, dar neinstruiți fiind au greșit, deoarece trebuia să revizuiască pensia luând în calcul gradul de handicap inițial, cu care a fost pensionată și anume gradul III. Dacă n-ar fi avut la dosar atașat certificatul de handicap grad II, acum nu ar mai fi avut de suferit. În cazul soțului, incompetența angajaților temporari ai CJP a fost și mai mare. Omul fusese pensionat la

limită de vârstă după 38 de ani de muncă. Se vedea clar în decizia de pensionare, numai că evaluatorii nu au văzut. Au văzut, în schimb, un certificat de grad II pe care acesta îl adusese la dosar, la câțiva ani după pensionare. Certificatul i-a dus în eroare pe cei care au calculat pensia și astfel s-a creat o mare confuzie. Au calculat pensia, luând în calcul acest certificat, deși pe decizia de pensionare scria mare, «PENSIONAT LA LIMITĂ DE VÂRSTĂ»

Deși au trecut 12 ani de la calcularea greșită a pensiilor celor doi soți, vestea că vor primi pensii la jumătate i-a luat prin surprindere pe cei doi pensionari, care bazându-se pe cuantumul pensiei 1.200, respectiv 1.300 lei, au făcut împrumuturi la bancă, iar acum sunt în situația de a nu mai putea onora ratele.

„Cum e posibil, după atâta timp, să afli că de fapt niște oameni plătiți să calculeze pensiile, singura sursă de venit a pensionarilor, să-și bată joc în halul ăsta de soarta atâtor pensionari vasluieni? Dacă ei au greșit, ar trebui ca tot ei să plătească și nu să ni se facă nouă popriri pe pensii. Oare nu mai putem fi siguri pe nimic în țara asta? Eu m-am bazat pe o pensie și ca atare m-am întins cât mi-a permis plapuma, dar acum constat că am greșit, ar fi trebuit să cer revizuirea pensiei de mai multe ori pentru a ști cu siguranță care este până la urmă valoarea acesteia după 38 de ani de muncă la IRB, unde am beneficiat și de grupe de muncă. Nu pot să cred că există atâta incompetență și guvernanții nu iau nicio măsură. După cum au fost scutite de datorii mari o serie de societăți, de ce nu s-ar da o lege prin care aceste debite să nu mai fie imputate pensionarilor? Cum credeți că poate trăi un pensionar care a lucrat o viață de om cu 600-700 lei pe lună în 2017, când prețurile au ajuns la valori impresionante și nu se vor opri aici?”, ne-a declarat pensionarul care, de luna aceasta, va primi în loc de 1.300 lei, doar 700 lei.

La volumul de muncă la care au fost supuși „eminenții” angajați pe perioadă determinată între 2005-2007 la CJP, cu siguranță că la fiecare doi-trei ani, când vor fi revizuite tot aleatoriu dosarele de pensionare, și alți pensionari se vor trezi că după 14-15 ani pensia lor e una „necuvenită”, de cele mai multe ori recalculată în defavoarea acestora. Toți oamenii de bun simț din societatea civilă sunt de părere că Legea Pensiilor va trebui modificată cât de curând, astfel încât debitele, apărute nu din vina pensionarilor, să nu mai fie imputate acestora, cu atât mai mult cu cât mulți sunt persoane cu un anumit grad de handicap sau bolnavi cronici.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: