Home » Justitie » Iată ce a pățit firma care-l ținea fără contract de muncă pe tânărul ce și-a pierdut viața după ce malurile unui puț s-au prăbușit peste el

Iată ce a pățit firma care-l ținea fără contract de muncă pe tânărul ce și-a pierdut viața după ce malurile unui puț s-au prăbușit peste el

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a amendat cu suma de 40.000 de lei societatea de foraje din localitatea Sârca, județul Iași, după ce, în urma anchetei, s-a constatat că atât tânărul de 25 de ani, care a murit după ce malurile puțului în care coborâse s-au prăbușit peste el, cât și alți trei colegi de-ai săi lucrau fără contracte de muncă. De asemenea, firma a fost sancționată și cu 8.000 de lei pentru „neluarea măsurilor tehnico-organizatorice pentru siguranța lucrătorilor”, în sensul că malurile fântânii unde efectuau forajul nu erau asigurate.

Niciuna dintre cele patru persoane care lucrau în momentul producerii accidentului mortal nu avea contract de muncă, deși inițial administratorul societății din Iași afirmase că muncitorii lucrau ca zilieri. Oricum, pentru o astfel de activitate, de foraje puțuri, Codul Muncii nu prevede posibilitatea semnării unor contracte de zilieri”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Vaslui, Cristi Câmpeanu.

Pe lângă amendarea cu suma totală de 48.000 de lei, Inspecția Muncii i-a interzis firmei din Iași să mai continue activitatea de foraj la puțul din Berezeni până la remedierea deficiențelor constatate, respectiv asigurarea malurilor de pământ.

În urma anchetei desfășurată de către ITM Vaslui, s-a constatat că tânărul de 25 de ani a coborât pentru a remedia o problemă la sapa cu care se efectua forajul fântânii în localitatea vasluiană Berezeni. În momentul în care muncitorul a ajuns la o adâncime de aproximativ 12 metri, malurile din nisip s-au prăbușit, în condițiile în care acestea nu erau asigurate, așa cum impun normele de securitate în muncă. În consecință, tânărul de 25 de ani a fost sufocat din cauza cantității mari de nisip căzută peste el. Colegii bărbatului au solicitat imediat intervenția echipelor de salvare ale Inspectoratului Teritorial de Muncă pentru a-l scoate pe muncitor la suprafață. Ridicat în stop cardio-respirator din puț de către pompieri, tânărul a fost declarat decedat după mai bine de o oră de manevre de resuscitare făcute de către echipajele medicale. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: