Home » Sanatate » Produse expirate la tot pasul! Vasluieni, aveți grijă ce cumpărați

Produse expirate la tot pasul! Vasluieni, aveți grijă ce cumpărați

În luna mai, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Vaslui a constatat o nouă serie de nereguli la agenții economici. Cea mai gravă dintre ele a fost comercializarea de produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășite.

În unele cazuri se comercializau produse alimentare/nealimentare sau se prestau servicii de alimentație publică în spații neautorizate. S-au identificat agenți economici care comercializau produse fără etichete care să conțină elementele de identificare și caracterizare necesare informării consumatorilor asupra caracteristicilor esențiale ale produselor sau cu acestea incomplete, incorecte sau netraduse în limba română. Alții s-au încumetat să înșele clienții la preț sau gramaj. Comercianții nu afișau prețurile de vânzare sau a prețurilor pe unitatea de măsură. Printre neregulile găsite se mai numără utilizarea de mijloace de măsurare neomologate sau ale căror indicații nu sunt vizibile pentru consumatori, neafișarea, în zona publică în care își desfășoară activitatea a denumirii și adresei operatorului economic, așa cum au fost înregistrate în registrul oficiului comerțului și nerespectarea condițiilor prescrise în contractele cu furnizorii de utilități publice.

Pentru a scăpa de control, unele magazine nu au respectat orarul de funcționare afișat și au închis. Drept urmare, s-a dispus oprirea temporară a comercializării pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 38.270 lei, până la eliminarea/remedierea deficiențelor constatate și oprirea definitivă a comercializării și retragerea din circuitul comercial pentru produse alimentare și nealimentare în valoare de 4749 lei. 

CJPC Vaslui a desfășurat 299 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor, acțiuni tematice de control ( comercializare produse de panificație și pâine, fructe și legume proaspete, ghirlande și ornamente luminoase, alimente specifice sărbătorilor de iarnă, produse din carne, lumânări de decor) și pentru cercetarea reclamațiilor și sesizărilor primite din partea consumatorilor. Pentru încălcarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor, au fost sancționați contravențional 243 operatori economici, fiind aplicate 123 amenzi contravenționale în valoare totală de 207.800 lei și 120 avertismente.

În această perioadă au fost cercetate și soluționate 23 reclamații primite din partea consumatorilor. În urma cercetărilor efectuate 10 reclamații s-au dovedit a fi întemeiate, patru au fost neîntemeiate și trei reclamații au fost redirecționate spre cercetare organismelor competente. Alte șase nu au putut fi soluționate din cauza lipsei elementelor necesare cercetării”, a declarat Constantin Vasilache, comisar șef adjunct al CJCP Vaslui. (G.P)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: