Home » Sport » Viziunea despre fotbal ca liant social a unui tânăr din Ghergheleu i-a impresionat pe oficialii FRF, care l-au invitat la Centrul Național de Fotbal de la Buftea, în cadrul Proiectului „Youth Council”

Viziunea despre fotbal ca liant social a unui tânăr din Ghergheleu i-a impresionat pe oficialii FRF, care l-au invitat la Centrul Național de Fotbal de la Buftea, în cadrul Proiectului „Youth Council”

Andrei Ștefan Bursuc, din satul Ghergheleu, comuna Codăești, participă zilele acestea la Centrul Național de Fotbal Buftea, la seminarul ”Youth Council”, un proiect demarat de Federația Română de Fotbal, împreună cu Fundația Friedrich Naumann. Proiectul vizează tinerii, cu vârsta cuprinsă între 19 și 29 ani, care au astfel ocazia să se implice începând cu luna aceasta într-un demers ambițios. Este vorba de dezvoltarea comunităților, lucru ce poate fi materializat prin intermediului fotbalului ca liant social.

Acestora li s-a cerut să compună un eseu de cel mult trei pagini, în care să împărtășească viziunea lor despre cum se poate stimula dezvoltarea tinerilor cu ajutorul fotbalului, care este impactul social al valorilor fotbalistice și ce schimbare pot aduce în comunitatea lor cu ajutorul fotbalului. Vasluianul, în vârstă de 25 de ani, jucător de fotbal și președinte la FC Ghergheleu, în Liga a V-a, și-a depus luna trecută dosarul de candidatură și în urma unui interviu cu cei de la Federație a fost invitat la Centrul Național de Fotbal Buftea, în perioada 13 – 16 iunie. Organizatorii au hotărât că la seminar să participe cel mult 25 de tineri. În cele trei zile vor fi identificate 4 – 5 inițiative care vor primi din partea FRF o mică susținere materială, pentru a fi puse în aplicare de către cursanți, în perioada următoare. Costurile de cazare și masă și materialele de curs sunt puse la dispoziția participanților cu titlu gratuit de către organizatori.

Pentru că am echipă în Liga a V-a știu ce înseamnă fenomenul fotbal și sunt mulți copii talentați care nu ajung în situația de a fi descoperiți din cauza faptului că nu au acces la un teren de fotbal și nu au banii necesari. Acum doi ani a început aventura asta cu echipa de la Ghergheleu, cu ocazia primei ediții a Cupei Satelor, competiție adresatã jucãtorilor amatori, nelegitimați în Liga a IV-a sau în eșaloanele superioare. L-am anunțat pe Bogdan Gheorghiță, președintele Asociației Județene de Fotbal, despre dorința noastră de a participa. La scurt timp am avut norocul de a fi contactat de o doamnă pe care nu o cunoșteam și care a spus că vrea să mă ajute, să îmi dea bani pentru a face realizabilă dorința noastră. Am mai contribuit noi, jucătorii, dar și ceilalți din sat și astfel s-au strâns banii necesari. A fost o experiență plăcută și am ieșit pe locul doi atunci la Cupa Satelor. Între timp activitatea noastră are statut legal și sperăm ca lucrurile să evolueze din ce în ce mai frumos la echipă. Nu știu exact la ce să mă aștept, dar știu sigur că voi avea multe de învățat din această experiență. Aceste lucruri mă vor ajuta cu siguranța pe viitor pentru a mă putea descurca mai bine în situațiile în care e nevoie să manageriez ceva, nu doar pe plan fotbalistic. Mă bucur că oficialii F.R.F. au considerat că ideile mele despre fotbal sunt suficient de bune încât să fiu aici. Îi mulțumesc lui Bogdan Gheorghiță pentru că m-a anunțat despre acest proiect și sper să îmi expun ideile cât mai bine pentru a obține o finanțare”, a declarat pentru Est News Andrei Ștefan Bursuc.

FC Ghergheleu evoluează în seria II Vaslui Est din Liga a V-a. A terminat sezonul regulat pe locul cinci, cu 19 puncte și a ratat la mustață miniplay-off-ul. FC Rapid Brodoc a ocupat locul patru, ultimul loc calificabil din serie, cu 22 de puncte. FC Ghergheleu se poate lăuda cu faptul că a învins trei echipe din primele patru și a pus probleme serioase liderului sezonului regulat. A învins ocupanta locului doi, Viitorul Văleni, cu 2 – 1. A obținut de asemenea victorii cu Star Tătărani, ocupanta locului trei (4 – 0) și Rapid Brodoc, ocupanta locului patru (4 – 1). Meciul cu prima clasată, Flacăra Muntenii de Sus, a fost unul din cele mai ofertante ale sezonului. FC Ghergheleu a marcat nu mai puțin de trei goluri echipei care a terminat sezonul regulat cu a treia cea mai bună apărare.

Astăzi, Andrei ia parte la primele activități cu reprezentanții FRF

Andrei Ștefan Bursuc a ajuns ieri la Casa Fotbalului, a făcut turul FRF și apoi a făcut deplasarea la Buftea, unde a vizionat meciul România – Chile. Astăzi timp de 1 oră și jumătate va participa la un curs de Elemente de gândire strategică, care va include aspecte atât teoretice cât și practice. Va învăța apoi de la Florin Șari, manager responsabilitate socială la FRF, bazele managementului de proiect. Răzvan Burleanu, președintele FRF, îi va prezenta apoi perspectivele dezvoltării fenomenului fotbalistic în România. Tânărul va participa și la o partidă de fotbal cu ceilalți care au fost selectați să facă parte din proiectul “Youth Council”. Mâine va învăța timp de trei ore instrumente de implementare a strategiilor. Iulia Niculae, manager marketing, îi va expune secretele organizării unui meci de fotbal reușit. Va avea de învățat cu siguranță și de la Mitroi Răzvan, manager de comunicare, care timp de 1 oră și jumătate îi va vorbi despre elemente de retorică si comunicare publică. Vineri, în ultima zi petrecută la Buftea Bursuc va participa la un Brainstorming axat pe idei de proiecte comunitare prin fotbal.

Cum consideră tânărul vasluian că putem stimula dezvoltarea tinerilor cu ajutorul fotbalului

Vă prezentăm în continuare eseul lui Andrei Ștefan Bursuc: “În introducere o să vă fac o scurtă prezentare a mea și a felului cum interacționez eu cu fotbalul. De meserie eu sunt programator și știu că mulți nu văd nici o legătură între programare și fotbal dar eu cred că sunt destul de asemănătoare la nivel de principii. Ca să reușești , în ambele domenii, ai nevoie să stăpânești un anumit set de tehnici, ai nevoie de foarte multă muncă și de oamenii potriviți care să te învețe. Provin dintr-o familie în care suntem cinci frați (toți băieți), o familie în care se discută fotbal de dimineață și până seara. În mod sigur mama a văzut mai multe meciuri decât ar fi vrut ea, dar asta este când trăiești într-o familie în care fotbalul este religie. Din păcate nu am apucat să merg la vreo școală de fotbal, dar cu toate astea nu regret că am ajuns programator deoarece așa am ocazia să îmi ajut comunitatea. Iar felul prin care îmi ajut eu comunitatea este o echipă de fotbal, echipa de fotbal a satului Ghergheleu (satul în care am crescut), de care mă ocup și care îmi ocupă tot timpul liber. Eu și încă doi frați ai mei suntem jucători ai echipei iar partea financiară este asigurată de jucători și de oameni din comunitatea noastră.

În viziunea mea, o soluție universală pentru a ajuta la dezvoltarea tinerilor cu ajutorul fotbalului nu există. Ca și punct de start, un răspuns la această întrebare ar fi mai relevant dacă ne-am gândi ce tineri vrem să ajutăm să se dezvolte cu ajutorul fotbalului, pentru că sunt diferențe destul de mari între tinerii de la sate, care (majoritatea) nu au posibilitatea să ajungă la o școală de fotbal și cei de la oraș, cărora le este mai ușor să ajungă să facă fotbal, deoarece mai toate școlile de fotbal sunt undeva la oraș. În continuarea acestui eseu o să mă concentrez pe o soluție pentru a ajuta tinerii de la sate deoarece am o echipă de fotbal într-un sat și pot veni cu exemple concludente.

Am întâlnit mulți tineri de la sate, tineri talentați care iubesc fotbalul și îl practică din pasiune. Dar dacă vrem să ajutăm la dezvoltarea lor, trebuie să îi facem să înțeleagă că fotbalul nu e doar talent și pasiune, fotbalul presupune o viață echilibrată, fără excese, un meniu alimentar sănătos și mult antrenament. De toate aceste probleme mă lovesc la fiecare meci din campionatul județean. Am jucători care nu știu ce să mănânce înaintea unui meci, care nu știu cât este optim să doarmă pentru a face față din punct de vedere fizic iar lipsa de antrenament tactic este predominantă la orice meci. Și nu vorbesc de chestiuni tactice complicate ci de chestii de bază gen cornere, unde 95% dintre echipe nu au nici o tactică. Am văzut jucători care au o rezistență fizică nemaipomenită și o tehnică pe măsură dar asupra cărora, lipsa unui antrenament cu un antrenor competent, își spune cuvântul. Ca și soluție la cele spuse propun înființarea de grupe de fotbal cu tineri de la sate care să aibă parte de cel puțin un antrenament sau două pe săptămână condus de un antrenor cu licență. Când spun grupe nu mă refer la grupe formate pe criteriul vârstei. O grupă, în viziunea mea, poate să conțină jucători de mai multe vârste pentru că dacă nu ai făcut niciodată antrenamente profesioniste, toți o să o ia de la zero. Pentru cei care au o bază sportivă bună, soluția ar fi trimiterea unui antrenor, o dată sau de două ori pe săptămână care să țină antrenamentele. Pentru cei care nu au o bază sportivă, o soluție ar fi închirierea unui microbuz și , o dată sau de două ori pe săptămână, să se deplaseze în cel mai apropiat oraș unde să susțină antrenamente. În acest fel ar avea posibilitate să se dezvolte atât din punt de vedere tactic dar și să învețe ce înseamnă să duci o viață sportivă. Pentru a veni și mai mult în sprijinul tinerilor și a celor spuse mai sus vor trebui modificate și legile fotbalului județean. În acest moment, în majoritatea echipelor sunt destui jucători trecuți de prima tinerețe. Am întâlnit multe altfel de persoane iar unele merită pe deplin să joace dar, din păcate, sunt și multe mentalități învechite. Dacă vrem să ajutăm tinerii să se dezvolte și să ducă o viață sportivă și o viață sănătoasă trebuie să le dăm șansa să joace. O soluție ar fi că, la fiecare meci din campionatul județean să fie obligatoriu pe că pe teren, să fie mereu prezenți cinci jucători sub 23 de ani. Cu jocuri în picioare și cu un antrenament sau două pe săptămână în compania unui antrenor profesionist cu siguranță că o să crească atât nivelul fotbalului cât și responsabilitatea tinerilor care practică acest sport. În încheiere, sper că v-am trezit interesul cu ideile mele și sper să avem ocazia să discutăm și față în față ceea ce am propus eu.” (George PROCA)

About Tehno Redactor