altex
AdministratieSocial

S-a rupt barajul Cuibul Vulturilor. Ce e de făcut?

Zeci de cadre ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui au participat ieri la o aplicație tactică al cărei scenariu a fost ruperea barajului acumulării de apă Cuibul Vulturilor, în aval de comuna Ciocani.

La exercițiul de verificare a promptitudinii și modului de intervenție în astfel de situații de urgență au participat și cadre ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, ale Agenției pentru Protecția Mediului, Jandarmeriei, Poliției, Serviciului Județean de Ambulanță, cadre militare din Garnizoana Bârlad. În cadrul exercițiului au fost implicate și comitetele locale pentru situații de urgență din comunele Ciocani și Ivești.

Potrivit scenariului gândit de conducerea ISU Vaslui, din cauza blocării sistemului de deschidere a porților barajului, digul de protecție s-a rupt, iar deversarea unei cantități mari de apă a dus la formarea unei viituri în aval de baraj, existând riscul de inundații. S-a cerut practic punerea în aplicare a planului de intervenție, transmiterea rapoartelor preliminarii de la locul evenimentului, calculul necesarului de saci cu nisip pentru îndiguire, executarea intervenției conform procedurilor regulamentare. De asemenea stabilirea cauzelor producerii evenimentului și întocmirea raportului de evaluare de către persoanele autorizate.

În cadrul aplicație a existat un al doilea exercițiu de simulare pentru limitarea efectelor negative în cazul unui accident rutier, în care a fost implicat un microbuz care transporta persoanele evacuate din zona amenințată de inundații, pe raza comunei Ivești. Un al treilea scenariu a fost legat de punerea în aplicare a planurilor de evacuare în situații de urgență, fiind date dispoziții serviciilor voluntare pentru înștiințarea, avertizarea și alarmarea populației. De asemenea, s-au organizat punctele de primire – repartiție în caz de inundație, punctele de adunare – îmbarcare și de îndrumare a populației către acestea, fiind instalată tabăra de sinistrați la biserica din localitatea Ivești.

Prin acest exercițiu am dorit să vedem modul de cooperare a instituțiilor pentru gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unor calamități naturale și testarea planului roșu de intervenție. Sunt convins că am avut cu toții de învățat și sperăm ca într-un caz real să existe același comportament în intervenție, astfel încât să limităm eventualele efecte negative”, a declarat subprefectul Mircea Gologan. (George PROCA)

test

Related Articles

Back to top button