Home » Social » Cât de pregătite sunt autoritățile pentru un cutremur de 6,8 grade Richter? 

Cât de pregătite sunt autoritățile pentru un cutremur de 6,8 grade Richter? 

Scene emoționante ieri, în zona Crolux din Bârlad, unde a avut loc un exercițiu ISU, de intervenție în cazul unui cutremur de 6,8 grade. 

Aplicația a fost o verificare a modului de mobilizare și de reacție a echipelor de intervenție, dar și un moment propice pentru populație de a reflecta la cât de pregătită este să se apere în cazul unui seism puternic.  Aplicația a fost organziată de ISU Vaslui sub egida Consiliului Județean pentru situații pe Urgență.

La ora 11:10 a sunat sirena, după care atât populația, cât și forțele de intervenție au intrat în alertă. Reprezentanții ISU sunt cei care coordonează activitatea de intervenție în cazul unei asemenea catastrofe naturale. Tot ei sunt cei care identifică victimele, le scot de sub dărâmături sau din clădiri și le transportă la spital. Armata este cea care asigură preluarea și transportarea persoanelor care nu sunt victime, dar și cea care organizează un spital de campanie.

Ambulanța are rolul ei, la fel ca și celelalte instituții implicate.

La acest exercițiu de intervenție în cazul unui cutremur de mare magnitudine, organizat la Bârlad, au fost prezenți reprezentanți ai Armatei, ai Ambulanței, ai DSP, ai Spitalului „Beldiman”, ai Poliției Locale și Municipale, ai Inspectoratului de stat în construcții, dar și voluntari.

Au participat la intervenție voluntari pompieri, elevi ai mai multor licee din Bârlad, iar în calitate de victime au fost elevi ai Liceului Tehnologic „Petru Rareș” din Bârlad.

La aplicație a fost prezent și prefectul județului Vaslui și președintele Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență, Eduard Popica, alături de subprefectul Mircea Gologan.

Tema aplicației a fost ”Intervenția forțelor și mijloacelor pentru limitarea și înlăturarea urmărilor unui seism major care a afectat un grup de locuințe din municipiul Bârlad”. Exercițiul, la care au fost implicate structuri de intervenție, a avut loc pe bulevardul Republicii. ”Exercițiul a constat în patru etape. Într-o primă fază a fost simulată intervenția la o serie de scări de bloc, prăbușite după cutremur, scoaterea victimelor de sub dărâmături, intervenția la un incendiu, cu evacuare de persoane, aduse la o tabără amplasată pe stadionul FEPA. A fost un exercițiu de amploare și consider că toată lumea a avut de învățat. Țin să mulțumesc în mod special tuturor structurilor MAI, MAPN și celorlalte instituții antrenate în acest exercițiu. În mod deosebit, mulțumesc copiilor și voluntarilor, care au participat în mod benevol la activitate”, a declarat prefectul Eduard-Andrei Popica.

Elicopter al ISU Iași la exercițiul din Bârlad

Nu au lipsit nici membrii Comitetului Local Pentru Situații de Urgență, în frunte cu primarul Boroș, și nici reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei.

Organizatorii nu au dorit să ofere un spectacol, dar pentru o parte dintre bârlădenii care au vrut să urmărească exercițiul, cam asta a fost.

Elicopterul care a acționat pentru transportarea victimelor, de pe acoperișul unui bloc (Crolux), nu se află în dotarea ISU Vaslui, ci în cea a ISU Iași. Ideal ar fi ca fiecare județ să aibă un asemenea elicopter de intervenție, dar din păcate, nu se întâmplă așa. O dotare corespunzătoare și o pregătire temeică a celor de la ISU, cât și a populației sunt singurele modalități de salvare a potențialele victime.

Decidenții ar trebui să conștientizeze că un cutremur devastator se poate produce în România și, din păcate, numărul preconizat al victimelor este îngrijorător de mare. Construcțiile sunt vechi sau prost construite, iar populația e prea puțin pregătită pentru a face față unei asemenea catastrofe. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*