Home » Administratie » Pesta porcină africană se răspândește în județ. A fost confirmat un nou focar de PPA, la Horoiata

Pesta porcină africană se răspândește în județ. A fost confirmat un nou focar de PPA, la Horoiata

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui este pe poziții, având în vedere alerta privind creșterea nivelului de risc pentru răspândirea pestei porcine africane.
La solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectul Mircea Gologan a convocat în data de 30.12.2019 Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui (CLCB), care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane pentru confirmarea focarului de la Sălcioara, comuna Banca, la efectivul de suine din exploatația aparținând lui D.E., conform buletinului de analiză 17928/28.12.2019 de la Institutul Național de Diagnostic București.
Astăzi, 31.12.2019, s-a întrunit CLCB pentru confirmarea focarului de la Horoiata, comuna Bogdănești, în baza Buletinului de analiză nr. 15318/30.12.2019, emis de către Laboratorul DSVSA Iași. CLCB a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane în focarul confirmat în exploatația de tip A a aceluiași proprietar, la un număr de 13 capete porcine. La această exploatație de tip A s-a dispus un control în data de 30.12.2019, iar în urma verificărilor si neregulilor constatate, s-au luat următoarele măsuri: a fost sancționat contravențional, conform HG 984/2005 cu modificările și completările în vigoare, cu 12.000 lei pentru introducerea de animale într-o exploatație neautorizată pentru creșterea porcinelor, întârzieri de peste 15 zile pentru înregistrarea în BND (Baza Naționala de Date) a mișcării animalelor, neconcordanțe la controlul documentelor între situația existentă și alte documente prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.
Ca urmare a celor două suspiciuni confirmate de către laboratoarele acreditate, s-au instituit măsuri în vederea limitării răspândirii virusului pestei porcine africane (PPA), respectiv s-au instituit două filtre, după cum urmează: filtrul nr.1 – la intrarea în localitatea Horoiata, comuna Bogdănești, pe DJ 245 D, asigurat de către reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locală de Sprijin Bogdănești, reprezentanți ai drumurilor județene; filtrul nr. 2 – la ieșirea din localitatea Horoiata, comuna Bogdănești spre localitatea Unțești, asigurat de către reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, DSVSA Vaslui, Unitatea Locală de Sprijin Bogdănești, reprezentanți ai Drumurilor Județene; circulația persoanelor înspre sau dinspre exploatație este supusă unei autorizații scrise din partea autorității competente; Intrarea sau ieșirea vehiculelor înspre sau dinspre exploatație este supusă unei autorizații scrise a autorității competente; utilizarea mijloacelor corespunzătoare de dezinfecție la intrările și ieșirile clădirilor ce adăpostesc porcii și ale exploatației însăși; orice persoană care intră sau iese din exploatațiile de porci trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul propagării virusului pestei porcine africane. De asemenea, toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate minuțios înainte de a ieși din exploatație; un poster de avertizare cu textul: „Intrarea interzisă, suspiciune pesta porcină africană” a fost amplasat de către autoritatea competentă locală la intrarea în exploatație, într-un loc cât mai vizibil; autoritatea competentă locală (medicul veterinar de liberă practică împuternicit) a afișat în localitatea în care apare suspiciunea/confirmarea bolii, informări pentru crescătorii de porcine asupra caracteristicilor și simptomatologiei PPA și un rezumat informativ despre modul de combatere a acesteia (politica de eradicare, de compensare etc.). Astfel de informări s-au afișat la panoul Consiliului Local si în alte locuri publice cu vizibilitate maximă si s-au dat comunicate repetate în mass media locală. O zonă de control temporar a fost stabilită în jurul exploatației, în vederea controlării eventualei infecții. În vederea informării cetățenilor cu privire la suspiciunea/confirmarea pestei porcine pe teritoriul localităților, primăria locală emite dispoziții de înștiințare și informare a cetățenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii bolii. Acest tip de dispoziție se afișează în locuri publice, cât mai vizibil, pentru a putea fi citită de cât mai mulți cetățeni.
În data de 26.12.2019, proprietarul unei exploatații izolate din localitatea Sălcioara, comuna Banca, a informat telefonic medicul veterinar, oficial, că pe data de 25.12.2019 a găsit doi porci morți, iar în cursul zilei de 26.12.2019 au mai murit trei porci, pentru care s-au luat măsurile de recoltare a probelor, trimitere spre analiză către laboratoare acreditate, iar animalele ucise și neutralizate în urma confirmării bolii.
Înainte de moarte animalele au prezentat semne clinice de boală și anume: stare generală modificată, subfebrilă, apetit capricios, decubit prelungit, abatere, inapetență, semne care nu pot exclude forme atipice de pestă porcină africană.
În exploatația situată în comuna Banca, conform anchetei epidemiologice, la data de 26.12.2019 s-au identificat 33 suine din care 5 porci morți, 12 adulți, 8 de 2-6 luni, 8 sub 1 lună, restul fiind sacrificate în exploatație și comercializate fără documente. Din anchetă reiese că un număr de 13 suine au fost mutate fără documente în perioada 15 – 20.12.2019, în localitatea Horoiata, comuna Bogdănești, la locuința proprietarului. Exploatațiile au fost puse sub restricție sanitară veterinară și au fost dispuse măsuri privind mișcarea suinelor. De asemenea, a fost dispusă începerea unei anchete epidemiologice, care este în curs de desfășurare, proprietarul fiind sancționat contravențional în data de 27.12.2019 cu amendă în cuantum de 3.600 lei, pentru nerespectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
În vederea prevenirii răspândirii virusului pestei porcine africane, s-a recurs la uciderea imediată a unui număr de 28 suine din exploatația aflată în localitatea Sălcioara, comuna Banca, cât și a unui număr de 13 suine aflate în localitatea Horoiata, comuna Bogdănești. Cu sprijinul UAT Banca și Bogdănești, s-a recurs la neutralizarea cadavrelor prin metoda alternativă. Facem apel din nou, pe această cale, la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii, sau dacă apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. DSVSA Vaslui împreună cu Instituția Prefectului recomandă primarilor, consiliilor locale și cetățenilor să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente.”, precizează dr. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui, într-un comunicat de presă. (Mihaela NICULESCU)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*