Home » Administratie » Dezbateri cu elevii din județ pe tema dezinformării prin mediul on-line, organizate de Consiliul Județean

Dezbateri cu elevii din județ pe tema dezinformării prin mediul on-line, organizate de Consiliul Județean

Mai multe activități ce vizează informarea tinerilor din județul nostru cu privire la dezinformarea prin mediul on-line vor fi organizate de către Consiliul Județean, mai ales în contextul actual al învățământului prin intermediul diferitelor platforme on-line. Reprezentanții ”Europe Direct” Vaslui vor prezenta acțiunile concrete pe care le-a adoptat Comisia Europeană în acest domeniu, precum și despre comportamentul pe care îl poate avea fiecare dintre tinerii vasluieni în lupta împotriva dezinformării.

Centrul de Informare Europe Direct Vaslui, din cadrul Consiliului Judeţean Vaslui, va derula, începând cu această lună, o serie de șapte dezbateri, cu titlul ”NO Fake, NO Hate!”, adresate tinerilor din județul nostru. Ideea acestor comunicări a pornit de la interesul foarte ridicat al tinerilor din Europa pentru platformele social media, transformând mediul on-line într-unul dintre cele mai utilizate instrumente pentru informare, socializare și, mai nou, învățare. Dar, pe lângă numeroasele avantaje pe care le oferă, cred organizatorii, internetul poate reprezenta și o capcană prin care pot fi propagate informații false sau parțial neadevărate, cu intenția dezinformării.

”Subiect care ocupă un interes sporit în politicile Uniunii Europene, dezinformarea a devenit din ce în ce mai puternică în spațiul on-line, în contextul pandemiei COVID. De aceea, UE și statele membre depun eforturi pentru a îmbunătăți și consolida Planul de Acțiune din 2018 împotriva dezinformării, precum și de a sprijini cetățenii să-și dezvolte o gândire critică, să crească nivelul de conștientizare și să sporească reziliența societății. Pentru a contribui la identificarea și conștientizarea știrilor false, a tipurilor de dezinformare existente, ale efectelor acestora asupra populației, dar mai ales pentru a promova o cultură a toleranței pe canalele de social media, vom dezbate cu tinerii vasluieni despre acțiunile concrete pe care le-a adoptat Comisia Europeană în acest domeniu, precum și despre comportamentul pe care îl putem avea fiecare dintre noi, în lupta împotriva dezinformării”, susțin reprezentanții ”Europe Direct” Vaslui.
Dezbaterile se vor desfășura online, pe platforma Webex sau fizic, la sediile unităților de învățământ, acolo unde spațiul va permite, iar detaliile legate de calendar și aspectele logistice vor fi comunicate direct participanților, de către echipa centrului ”Europe Direct” Vaslui. La această acțiune sunt invitate toate unitățile de învățământ liceale din județ, înscrierea realizându-se pe principiul “primul venit, primul servit”. (Ionuț PREDA)

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*