Home » Administratie » CJ Vaslui a solicitat UE primele rambursări de fonduri pentru plata lucrărilor de drumul strategic

CJ Vaslui a solicitat UE primele rambursări de fonduri pentru plata lucrărilor de drumul strategic

de Dănuț CIOBANU 

Lucrările la drumul strategic din județul Vaslui sunt în grafic. În prezent, se lucrează pe toate cele trei tronsoane de drum, iar dacă iarna va veni mai târziu vor fi recuperate și întârzierile înregistrate pe tronsonul 3. Autoritățile județene au solicitat primele rambursări de fonduri europene pentru plata lucrărilor realizate și sunt speranțe că execuția să respecte graficul stabilit.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că au fost trimise primele documente pentru ramburarea de fonduri și urmează să vină banii pentru achitarea unor lucrări care au fost executate.

”Știm cu toții că pe unul din tronsoane am început mai greu, dar tinde să ajungă din urmă lucrările. Dacă iarna va veni puțin mai târziu, constructorul o să mai recupereze. La această oră suntem în proiect și nu putem vorbi de întârzieri majore, ci de faptul că toți colaboratorii noștri își dau silința pentru a merge înainte”, a precizat Ciprian Trifan.

Ritmul lucrărilor și asumarea unui grafic de lucru depinde de mai multe elemente, cum ar fi operativitatea rambursării plăților, disponibilitatea forței de muncă etc.

”Știm că unul dintre operatori chiar a importat forță de muncă ca să poată să meargă înainte. De asemenea, constructorii au achiziționat utilaje, deoarece sunt lucrări de infrastructură foarte ample. Cert este că suntem în grafic și sperăm să mergem tot așa înainte”, a explicat Trifan.

La sârșitul lunii februarie 2020, a început lucrul la lotul 2 al drumului strategic din județul Vaslui. De asemenea, din data de 2 martie 2020 au debutat lucrările și la lotul 1 al drumului strategic.

În cursul lunii mai 2020, firmele de construcții care execută lucrările la drumul strategic din județul Vaslui au început turnarea covorului asfaltic. Pe lotul 1 al drumului strategic de la intersecția cu drumul european nr. 581 către localitatea Băcani s-au asfaltat 6,5 kilometri. De asemenea, pe lotul 2 al drumului s-au asfaltat 4,5 kilometri până în localitatea Bălteni.

Deși lucrările la tronsonul 3 al drumului strategic au fost demarate cel mai târziu față de celelalte două tronsoane, constructorul a promis autorităților județene că în acest an va asfalta 23 de kilometri. În data de 2 iunie 2020 s-a emis ordinul de începere a lucrului la lotul 3 al drumului strategic de la Zăpodeni la Codăești, ce face legătura între DN 15D și DN 24.

Investiția de 222.001.842 lei

Proiectul ”Reabilitare și Modernizare Drum Strategic Județean Bârlad-Laza-Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)” are ca sursă de finanțare Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Perioada de implementare a investiție este 30 decembrie 2017 – 30 iunie 2022.

Investiția constă  în reabilitarea și modernizarea unui număr de patru drumuri județene, pe o distanță de 82 kilometri.

Pentru operativitatea realizării drumului strategic, CJ Vaslui a scos la licitație la pachet proiectarea și execuția. Ofertele au fost depuse până în data de 19 iulie 2018, drumul strategic fiind scos la licitație pe trei loturi: Telejna – Codăești, Laza – Bălteni, Zorleni – Băcani – Poienești.

În urma încheierii procedurii de licitație publică, în data de 9 ianuarie 2019 au fost semnate contractele de proiectare și execuție a lucrărilor pentru fiecare lot în parte: lotul 1 – SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456,26 lei (fără TVA); lotul 2 – SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei (fără TVA); lotul 3 – Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*