Home » Agricultura » Fermierii vasluieni au bifat pagube de peste 233 milioane de lei doar la culturile de primăvară

Fermierii vasluieni au bifat pagube de peste 233 milioane de lei doar la culturile de primăvară

Seceta prelungită din acest an a afectat grav nu mai puțin de 89.307 hectare de culturi agricole de primăvară. Valoarea totală a pagubelor contabilizate pe întreaga suprafață calamitată se ridică la suma de 233.109.614 lei, cu o pierdere medie de 2.610 lei/hectar. Pentru verificarea în teren a suprafețelor calamitate de secetă, specialiștii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) Vaslui au întocmit 8.335 procese verbale.

”Am finalizat campania de verificare în data de 15 septembrie 2020 și am transmis raportul sinteză la Ministerul Agriculturii. Din echipele deplasate în fiecare UAT pentru verificarea culturilor au făcut parte trei membri. Unul din instituția noastră, unul de la APIA și unul de la primăria locală. Ȋncepând din data de 3 august 2020 s-a demarat acțiunea de verificare a culturilor agricole de primăvară”, a precizat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui

Cea mai afectată cultură de primăvară este porumbul. Dacă la floarea soarelui gradul de afectare variază între valori cuprinse între 50 și 90%, la porumb pagubele sunt de aproape 100%. În județ au fost semănate cu porumb circa 93.000 de hectare. Până la această dată, din cele 89.143 hectare de porumb recoltate s-a obținut o producție medie de 488 kilograme boabe/hectar. Practic, producția este de 10% față de cea realizată în anul trecut.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: