Home » Administratie » Peste 3.000 de gospodării din comuna Ștefan cel Mare vor beneficia de cadastru gratuit

Peste 3.000 de gospodării din comuna Ștefan cel Mare vor beneficia de cadastru gratuit

Programul de cadastru general a demarat în urmă cu câteva luni și vizează cadastru gratuit atât în intravilan, cât și în extravilan la fiecare proprietate în parte. Astfel, fiecare proprietar va primi gratuit schița cadastrală prin care se delimitează proprietatea și se intabulează dreptul de proprietate al fiecărui cetățean.

”O schiță cadastrală la o gospodărie normală costă cel puțin 1.500 de lei. Având în vedere că noi avem peste 3.000 de gospodării, ne bucurăm de acest program. Sperăm să îl ducem la sfârșit cu bine, pentru ca toți locuitorii comunei Ștefan cel Mare să beneficieze de cadastru gratuit. Sper ca la finalul proiectului să ne bucurăm cu toții”, a spus Mihai Moraru, primarul comunei Ștefan cel Mare.

În prezent, din totalul de 86 de UAT-uri din județul Vaslui, în 65 de comunități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) în cadrul programului național, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale, pe diferite etape de finanțare.

Situația anuală este următoare: anul 2016: 5.723 de cărți funciare deschise; anul 2017: 21.040 de cărți funciare deschise; anul 2018: 19.930 de cărți funciare deschise; anul 2019 : 35.612 de cărți funciare deschise; anul 2020: 7.980 de cărți funciare deschise.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a demarat în luna decembrie 2019 cea de-a șasea etapă de finanțare a lucrărilor de cadastru general, prin programul național 2015-2023. Suma totală alocată în această etapă de finanțare pentru înregistrarea imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe sectoare cadastrale, este de aproape 5,4 milioane de lei, însumând un număr de 44 UAT-uri ce au solicitat finanțare pentru această noua etapă.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: