Home » Agricultura » Subvenții de sute de euro pe hectar vor fi pierdute din cauza dezinteresului unor primari

Subvenții de sute de euro pe hectar vor fi pierdute din cauza dezinteresului unor primari

Un număr de 21 de UAT-uri din județul Vaslui riscă să piardă subvențiile europene pe suprafață, din cauză că nu au solicitat elaborarea proiectelor de amenajamente pastorale. Potrivit situației operative, din cele 86 UAT-uri ale județului, pentru 46 au fost realizate amenajamentele pastorale, iar 19 amenajamente sunt în lucru.

”Din nefericire, sunt UAT-uri care au fost informate în nenumărate rânduri privind realizarea amenajamentelor pastorale, totuși mai sunt primari care nu au cerut întocmirea acestor documente. Aceasta a fost ultimul an de realizare a amenajamentelor, iar dacă nu vom avea o prorogare a termenului, respectivele UAT-uri nu vor mai putea să ia subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Începând din acest an, APIA Vaslui verifică toate suprafețele cu pășuni, pentru care fermierii solicită subvenții. Anul trecut, pentru un hectar de pășune s-au acordat subvenții de 102 euro/hectar în cadrul plăților directe pe suprafață, 59 de euro/hectar pentru înverzire și 5 euro/hectar ca plată redistributivă pentru suprafețele de până la cinci hectare și 48 euro/hectar pentru suprafețele între 6 și 30 hectare. Toate aceste sume care se totalizează reprezintă subvenția pentru un hectar de pajiște.

O mare parte din pășunile existente în județul Vaslui sunt, în prezent, în paragină. Pe aceste suprafețe nu s-au mai executat lucrări de întreținere, iar capacitatea acestor islazuri de a acoperi necesarul de hrană pentru animale a scăzut semnificativ.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*