Home » Agricultura » Cârdurile de șacali provoacă daune imense crescătorilor de ovine din județul Vaslui

Cârdurile de șacali provoacă daune imense crescătorilor de ovine din județul Vaslui

Vasile Negru, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, atenționează fermierii să fie pregătiți pentru a face față acestor animale periculoase.

”Atenționez proprietarii de animale domestice, cei cu stâni proprietari de oi și capre, să aibe îmrejmuiri bune pentru a nu piermite intrarea cârdurilor de șacali în stână, pentru că vor face ravagii. În ultimul an am avut peste 66 de oi ucise de către specia șacal. Cu șacalul nu se glumește! Rugămintea noastră este ca atunci când depistează aceste animale să informeze cel mai apropiat pădurar sau paznic de vânătoare, să luăm toate măsurile impuse de lege ca să-i putem recolta prin împușcare. El ataca numai în haită, de asta este periculos”, a spus Vasile Negru.

Această specie de șacal nu a existat în Moldova înainte de 2012. Vasluiul este cea mai afectată zona din regiune și nu de puține ori s-au semnalat atacuri la animalele din gospodării.

Apariția acestui animal de talie medie stârnește îngrijorare cu atât mai mult cu cât nu prea are duşmani naturali. Se estimează ca pe raza județului Vaslui există între trei și patru sute de șacali, concentrați în special pe Valea Prutului.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*