Home » Local » În timp ce bugetarii se lăfăie în salarii de zeci de mii de lei, lucrătorii din privat visează la un salariu minim net de 2.500 lei

În timp ce bugetarii se lăfăie în salarii de zeci de mii de lei, lucrătorii din privat visează la un salariu minim net de 2.500 lei

de Dănuț CIOBANU 

Salariul minim pe economie pe care îl încasează o mare parte din muncitorii din mediul privat vasluian nu asigură familiilor un trai decent. În afară de a-și achita obligațiile financiare, acestea se chinuie să supraviețuiască. Sindicatele locale susțin că la prețurile din România se poate trăi decent doar cu un salariu minim net de 2.500 lei. Până atunci, lucrătorii din privat trebuie să îndure privațiuni zilnice, spre comparație de angajații la stat care au salarii mult mai mari.

Creșterea salariului minim net pe economie este o prioritate mai actuală decât oricând. În acest context, sindicatele din România s-au  alăturat demersurilor confederațiilor sindicale de la nivelul Uniunii Europene (UE), pentru instituirea unui salariu minim. Începând din data de 1 ianuarie 2020, salariul minim brut din România s-a majorat la valoarea de 2.230 de lei.

Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSLR Frăția Vaslui, a spus că acest salariu nu asigură familiilor un trai decent și acesta ar trebuie să crească la cel puțin 2.500 lei net.

”Un salriu de o anumită decență este la nivelul a cel puțin 50% din salariul mediu pe economie din țara respectivă. La nivelul României, salariul minim ar trebui să fie de minim 2.500 lei net. Cu toată pandemia de coronavirus, lucrătorii nu beneficiază de o parte echitabilă din bogăția pe care o generează ca plus valoare. Practic, o mare parte  din această bogăție se duce spre profit și tot mai puțin intră la dispoziția salariatului, mai ales acolo unde nu este efectiv o negociere”, a spus Gheorghe Croitoru.

Cum în România prețurile sunt europene iar salariile sunt mult mai mici, în special muncitorii din mediul privat o duc foarte greu, deoarece au o putere de cumpărare scăzută.

”Ce poți face cu un salariu net de 1.300 lei?! Îți plătești obligațiile și încerci să supraviețuiești. Nu poate fi asigurat un trai decent cu această sumă”, a explicat Croitoru.

La sfârşitul lunii iulie 2020, în judeţul Vaslui s-a înregistrat un număr total de 55.627 salariaţi. Faţă de iulie 2019 când pe piața muncii activau 56.810 de salariaţi se înregistrează o descreștere uşoară de 2%.

În luna iulie 2020, câştigul salarial mediu brut a fost de 4.565 lei. Peste medie s-a câştigat în servicii (5.214 lei), iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii: 3.391 lei şi din agricultură, silvicultură şi piscicultură cu 4.217.

”În aceeași lună, câştigul salarial mediu net a fost de 2.853 lei. Peste medie s-a câştigat în servicii (3.219 lei), iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 2.215 lei şi din agricultură, silvicultură şi piscicultură cu 2.539 lei”, se arată în buletinul publicat de Direcția Județeană de Statistică Vaslui.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: