Home » Local » Salarii greu de plătit la Protecția Copilului Vaslui. Guvernul acordă 60% din bani, CJ-ul spune că trebuie să dea 90% din sume

Salarii greu de plătit la Protecția Copilului Vaslui. Guvernul acordă 60% din bani, CJ-ul spune că trebuie să dea 90% din sume

de Dănuț CIOBANU 

Acoperirea salariilor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui a devenit subiect de dispută între autoritățiile județene și Ministerul de Finanțe. În timp ce CJ Vaslui solicită că Guvernul României să acorde 90% din sumele aferente asistenței sociale, conducerea Ministerului de Finanțe susține altă formulă. De la bugetul central se acoperă doar 60% din sume, iar restul din banii alocați asistenței sociale trebuie acoperit de la bugetul județului. 

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a precizat că pentru plata salariilor la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui s-a operat o rectificare a bugetului local.

 ”Am făcut o rectificare a bugetului pentru a nu fi sincope în ceea ce privește acoperirea cheltuielilor de personal. Pe de altă parte, căutăm să asigurăm deficitul pe care ni-l împinge Guvernul României. Ministerul de Finanțe ne-a expus că prin legea bugetului de stat ei trebuie să dea 60% din sume și noi 40%. Guvernul României trebuie să acorde 90% din sumele pentru asistența socială, așa cum este statuat legal”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

În urma rectificării a IX-a a bugetului judeţului Vaslui pe anul 2020, la capitolul ”asigurări și asistență socială” fondurile s-au suplimentat cu suma de 7.755.000 lei. Repartizarea sumei totale este următoarea: 5.890.000 lei la cheltuieli de personal; 1.565.740 lei la cheltuieli cu bunuri și servicii; 325.000 lei la transferuri între unități ale administrației publice; 120.000 lei la alte cheltuieli și 65.740 lei la plăți efectuate în anii precedenți și recuperate în anul curent.

Astfel, fondurile pentru DGASPC Vaslui s-au suplimentat cu suma de 7.510.000 lei, pentru Centrul de Asistență Medico-Socială Băcești cu 285.000 lei, iar pentru Centrul de la Codăești cu suma de 40.000 lei.

”Căutăm ca toți colegii de la punctele DGASPC Vaslui și de la centru să nu aibă probleme cu salariile și nici asistații sociali să nu aibă probleme. Nimeni nu își dorește să fie asistat social, toată lumea își dorește să trăiască bine. În viață poți să fii asistat social și tu și eu și altul dintre noi”, a mai spus Trifan.

DGASPC Vaslui se confruntă în 2020 cu o situație financiară gravă. Pentru anul curent, bugetul instituției are un minus de 100 milioane de lei. Este vorba despre un minus de 75 milioane de lei la cheltuielile de personal și un minus de 25 milioane de lei la cheltuielile de bunuri și servicii. Pentru anul 2020, DGASPC Vaslui a solicitat un buget de 233 milioane de lei și a primit doar 116 milioane de lei. Astfel, din bugetul alocal la începutul acestui an, pentru trimestrele III și IV cheltuielile cu personalul nu erau asigurate și nici cheltuielile cu bunuri și servicii.

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: