Home » Administratie » Primarii nu mai au bani pentru plata asistenței sociale. Excedentele bugetare au fost alocate pentru investiții

Primarii nu mai au bani pentru plata asistenței sociale. Excedentele bugetare au fost alocate pentru investiții

de Dănuț CIOBANU 

Primăriile din județul Vaslui așteaptă cu nerăbdare rectificarea bugetului național, pentru a primi fondurile necesare pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap. În cursul acestui an, primarii au făcut toate diligențele necesare și așteaptă resurse financiare pentru plățile aferente. Chiar dacă prin legea bugetului de stat banii din excedentele bugetare pot fi alocați pentru asistența socială, multe primării au direcționat aceste fonduri pentru cofinanțarea unor proiecte de dezvoltare.

Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că primarii au aceeași problemă cu care se confruntă autoritățile județene și toată lumea așteaptă să vină banii de la Guvern.

”Banii pe care îi alocă fiecare UAT din alte surse pentru asistența socială nu se mai primesc decât de la Guvern, de acolo de dau sumele pentru completare. Excedentele pe care le au primăriile sunt deja prinse în proiecte, sunt angajate în tot felul de proiecte și plăți pe care le-au contractat”, a precizat Ciprian Trifan.

Tocmai de aceea, este bine ca primăriile să primească banii pentru plata asistenței sociale, iar fondurile din excedente prinse în diferite proiecte să nu fie luate pentru a se acoperi acest gen de cheltuieli. În acest fel, s-ar contabiliza arierate la bugetele locale, purtătoare de dobânzi, care tot de la bugetul de stat trebuie acoperite.

Referindu-se la problema plății însoțitorilor persoanelor cu handicap, Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a spus că la acest capitol situația este una îngrijorătoare.

”Deocamdată, din punct de vedere financiar reușim să închidem anul. Avem o problemă la însoțitorii persoanelor cu handicap, pentru că acolo avem o sumă foarte mare, dar sper să ne-o dea cei de la Guvern, că așa este legea. Dacă nu, o să fie o problemă aici”, a precizat Ioan Ciupilan.

La rândul lui, Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, a spus că pentru lunile iulie, august și septembrie 2020, UAT-urile nu au bani pentru asigurarea indemnizațiilor și plăților pentru asistenții personali.

”Aceste sume au fost bugetate până la sfârșitul primelui semestru din 2020, pentru că în cazul semestrului al II-lea nu sunt fonduri repartizate, În județul Vaslui sunt multe comune sărace, nu au posibilități să plătească acești bani”, a precizat Neculai Moraru.

O situație similară este și în comuna Vinderei, unde fondurile au acoperit plata drepturilor sociale doar pentru prima jumătate a acestui an.

”Nu mai avem bani pentru plata indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap. Abia în trimestrul al III-lea avem 65.000 de lei, cu care vom acoperi luna aprilie și în trimestrul IV vom plăti pentru lunile mai și iunie și cam atât, se termină banii pentru plata indemnizațiilor. Nu am primit decât jumătate din sumă, iar noi nu ne putem permite din bugetul local să plătim celălaltă jumătate, datorită cofinanțării mari pe care o avem cu proiectele în derulare”, a precizat Ionuț Ghiur, primarul comunei Vinderei.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: