Home » Administratie » Seminarului Teologic din Huși a lansat albumul „Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”

Seminarului Teologic din Huși a lansat albumul „Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”

Seminarul Teologic din Huși a lansat, în ziua sărbătoririi patronului spiritual ”Sfântului Ioan Gură de Aur”, albumul „Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”. Evenimentul a fost transmis on-line și s-a bucurat de o participare masivă, mare parte din publicul asistent fiind elevi ai seminarului hușean.

Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur a coincis în acest an cu lansarea de către Seminarul Teologic din Huși a albumului „Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”. Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și consilieri eparhiali Vladimir Beregoi și Cosmin Gubernat, preotul Zaharia Curteanu și alți profesori de la instituția de învățământ.

Deoarece în momentul de față toate școlile fac cursurile online, elevii de la cele două profile ale Seminarului Teologic din Huși (teologie pastorală și filologie) au urmărit transmisiunea Sfintei Liturghii pe platforma online. La finalul Sfintei Liturghii, părintele consilier cultural Cosmin Gubernat a transmis mesajul de binecuvântare al Părintelui Episcop Ignatie, prezentând și inițiativa Preasfinției Sale de a marca ziua seminarului hușean printr-un simpozion și o lansare de carte”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor, Cosmin Gubernat.
De altfel, ierarhul Hușilor a prezentat, încă de la mijlocul săptămânii trecute, în întâlnirile cu studenții teologi ieșeni, în mediul online, albumul istorico-fotografic „Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”, ultima apariție a Editurii Horeb a Episcopiei Hușilor.
A urmat apoi Simpozionul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” în cadrul căruia a fost lansată și la Huși această lucrare.
A luat cuvântul preotul Zaharia Curteanu, co-autorul studiului ”Repere istorice ale vieții monahale în Episcopia Hușilor”, prezentând aspecte din timpul documentării asupra volumului, precum și impactul acestuia asupra viețuitorilor sfintelor mănăstiri și a pelerinilor care le trec pragul. Întâlnirea a fost moderată de părintele consilier cultural Cosmin Gubernat, care a descris proiectul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene – Tinda Raiului – mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”, implementat de „Asociația Filantropia Ortodoxă Huși”, cu sprijinul Consiliului Județean Vaslui prin programul județean pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes local pentru anul 2020, domeniul cultură. În anul 2019, sub genericul „Repere ale culturii și spiritualității vasluiene” a apărut, la Editura Horeb a Episcopiei Hușilor, volumul „Chronica Huşilor şi a Episcopiei cu aseminea numire” a Episcopului Melchisedec Ştefănescu (ediție anastatică). (Ionuț PREDA)

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: