Home » Administratie » Tot mai puține UAT-uri vasluiene accesează proiecte europene. Baza dezvoltării este PNDL, finanțat de la bugetul național

Tot mai puține UAT-uri vasluiene accesează proiecte europene. Baza dezvoltării este PNDL, finanțat de la bugetul național

de Dănuț CIOBANU 

Proiectele de investiții susținute de la bugetul național sunt singura linie de finanțare pentru UAT-urile vasluiene. Cum multe din comunitățile locale nu se încadrează în indicatorii aferenți proiectelor europene, dezvoltarea comunităților depinde de generozitatea guvernanților. În luna iulie 2020, județul Vaslui a primit de la Guvernul României suma de 6.600.000 lei, pentru finanțarea proiectelor PNDL. În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte.

Atragerea de fonduri pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare este vitală pentru UAT-urile din județul Vaslui. Cum majoritatea comunităților vasluiene nu dețin randamentele per persoană pentru implementarea de proiecte europene, în ultimii ani s-a pus accentul pe programele de finanțare de la bugetul național. Un exemplu în acest sens este PNDL 2, unde județul Vaslui se clasează pe locul trei în ceea ce privește numărul de proiecte finanțate.

”Noi avem un rol de coordonare al UAT-urilor și vom încerca cât vom putea să mergem mai departe la fel ca în mandatul precedent, ajutându-le să aibe cofinanțările necesare. Liniile de finanțare europene nu sunt chiar atât de multe, iar în mandatul anterior am căutat să sprijinim cofinanțările prin PNDL 2. Am încercat și am reușit ca fiecare UAT care a ajuns la o finanțare, cofinanțarea fiind ultima plată, să încercăm să o ajutăm să își recepționeze proiectele. Mă bucur că se lucrează în județul Vaslui, iar când se va ajunge la cofinanțare vom vedea cum se rezolvă problemele. Avem ca varinate împrumuturile sau trasferurile de la Consiliul Județean (CJ)”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

În cursul lunii iulie 2020, județul Vaslui a primit de la Guvernul României suma de 6.600.000 lei, pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare din cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală. Fondurile au fost majorate ca urmare a lucrărilor suplimentare ce se execută la diverse obiective de investiții.

În total, județul Vaslui a avut declarate eligibile pentru finanțare prin PNDL 2 un număr de 251 de proiecte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la suma de 860 milioane de lei. Din numărul total de investiții, CJ Vaslui derulează prin PNDL 2 un număr de 17 proiecte, care totalizează suma de 180 milioane de lei. Investițiile din cadrul programului vizează reabilitarea de drumuri județene și comunale, construirea de dispensare, dezvoltarea rețelelor de iluminat public, sisteme de alimentare cu apă și canalizare, reabilitare școli, construirea de creșe și grădinițe.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*