Home » Local » Dr. Antoaneta Harnagea a fost înmormântată astăzi în Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad

Dr. Antoaneta Harnagea a fost înmormântată astăzi în Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad

O doamnă a medicinei bârlădene, un medic erudit, cultivat, un om modest, care își apropia pacienții cu vorbe calde, într-un grai pur moldovenesc, un om care a salvat mii de vieți a plecat la cele veșnice.

Slujba de înmormântare, care a avut loc astăzi, a început la ora 11, la Biserica Sf. Spiridon, după care, cortegiul funerar s-a îndreptat către Cimitirul „Eternitatea”, unde medicul Antoaneta Harnagea își va dormi somnul de veci, alături de soțul ei, decedat în urmă cu 23 de ani.

Dr. Antoaneta Harnagea, care a lucrat ca medic internist la spitalul din Bârlad timp de aproape 40 de ani, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Până acum câteva zile, nimic nu prevestea sfârșitul doctoriței Harnagea.

Avea 97 de ani și a fost energică și lucidă până în ultimul moment, când, din cauza unei afecțiuni cardiace, inima i s-a oprit. De câțiva ani nu mai vedea bine, dar asculta în permanență radioul și programele de televiziune, fiind la curent cu toate noutățile din țară.

Dr. Antoaneta Harnagea făcea parte din vechea gardă a medicilor, cu o anumită cultură și pregătire profesională, a medicilor cu prestanță și de o modestie de neimaginat. A avut parte de o educație aleasă acasă. S-a născut la Ghidigeni pe 3 noiembrie 1923, iar în 1935 s-a mutat la Bârlad împreună cu părinții și surorile.

Părinții erau învățători, tatăl ocupând  o vreme funcția de director al Școlii de Fete nr. 3 din Munteni, cartier în care se afla și casa în care au locuit. La ei în casă se citea mult, se dezbăteau teme din toate domeniile și se vorbea limba franceză. Un rol important în educația distinsei doctorițe l-a avut bunicul său, Vasile Alexa, director al Școlii din Vutcani. Toată această educație aleasă și-a pus amprenta asupra caracterului tinerei care avea să devină medic.

În această casă cu o curte mare, de pe strada Vornicul Sturza, s-a stins la 97 de ani medicul de excepție  Antoaneta Harnagea. Aceasta a absolvit Facultatea de Medicină din Iași în 1949. După absolvire a profesat timp de trei ani la circa Tăbărăști, Raionul Buzău, iar din 1952 s-a încadrat ca medic specialist de boli interne la Spitalul de Adulți din Bârlad. În 1972 a devenit medic primar, iar în 1991 s-a pensionat. Între 1992 și 1995 a lucrat cu jumătate de normă ca medic primar de medicină internă la Spitalul Comunal Murgeni.

Împreună cu soțul său, dr. Emil Harnagea, oftalmolog de elită, apreciat în zona Moldovei, fost director al spitalului din Bârlad. Antoaneta Harnagea a făcut parte din categoria medicilor care și-au practicat profesia cu devotament față de pacienți.

„Regretata Antoaneta Harnagea a trăit o viață călăuzită de dorința de comunicare cu semenii săi, dăruire profesională, pasiune pentru activitățile obștești (președinta Comisiei Regionale de Femei, reprezentant în Marea Adunare Națională). Demnă, tonică și împăcată cu o viață frumoasă, s-a stins în dimineața zilei de 14 noiembrie 2020. Dumnezeu s-o odihnească în pace!”, a transmis prof. univ. dr. Aurora Constantinescu, nepoata regretatei doctorițe.

Astăzi a fost condusă pe ultimul drum dr. Antoaneta Harnagea, un om înainte de toate, energic, implicat în viața socială, un om înțelept, drept, modest, dar care impunea respect, și un medic dedicat profesiei și pacienților. Un model pentru generațiile actuale de medici, dar și pentru cele care vor veni. Dumnezeu s-o odihnească în pace! (M.N.)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*