Home » Administratie » Doi deținuți și un angajat din Penitenciarul Vaslui, depistați cu coronavirus. S-au început testări în masă

Doi deținuți și un angajat din Penitenciarul Vaslui, depistați cu coronavirus. S-au început testări în masă

Doi deținuți și un angajat ai Penitenciarului Vaslui au fost confirmați cu noul coronavirus, ceea ce a condus la declanșarea unei anchete epidemiologice și testarea în masă a salariaților și persoanelor din rândul celor aflați în detenție. De asemenea, conducerea instituției a luat o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii, cea mai importantă fiind dezinfecția tuturor spațiilor din incinta penitenciarului.

Deținuții și angajații Penitenciarului Vaslui au intrat în alertă după ce persoane din rândul lor au fost depistate cu covid-19. Este vorba, cel puțin deocamdată, despre două persoane private de libertate precum și doi salariați, cazurile fiind raportate către autoritățile sanitare. În consecință, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a început o anchetă epidemiologică pentru depistarea contacților. Mai mult decât atât, s-a dispus testarea în masă atât a deținuților cât și a salariaților, în special a celor care au venit în contact cu persoanele depistate pozitiv cu SARS-CoV-2.
De asemenea, așa cum se întâmplă în cazul apariției unor cazuri de coronavirus în colectivități, s-au dispus o serie de măsuri pentru prevenirea extinderii focarului. Ca principală măsură, s-au dezinfectat toate spațiile din incinta Penitenciarului Vaslui. La această activitate, se adaugă cele decise deja la nivelul tuturor unităților de detenție din țără, cum ar fi suspendarea activităţii de transfer a persoanelor private de libertate între locurile de deţinere, cu excepţia situaţiilor speciale, suspendarea activităţilor lucrative desfăşurate cu deţinuţi la puncte de lucru exterioare, adaptarea scenariilor de funcţionare a unităţilor de învăţământ publice colaboratoare, în funcţie de situaţia epidemiologică identificată pe plan local, astfel încât să se asigure continuitatea activităţii de instruire şcolară în condiţiile legii. Totodată, s-a apelat la utilizarea la capacitate maximă a sistemului de videoconferinţă pentru audierea persoanelor private de libertate, în detrimentul prezentării efective a acestora în faţa instanţelor de judecată. Nu în ultimul rând, s-a decis reinstruirea întregului personal cu privire la necesitatea şi obligativitatea promovării unei conduite preventive inclusiv în afara orelor de program, precum și reintroducerea, pentru sectorul operativ, în unităţile penitenciare localizate în zone cu o rată crescută de incidenţă a COVID-19, a programului de lucru secvenţial. Totodată, se suplimentează permanent baza materială necesare gestionării riscului epidemiologic cu echipamente de protecţie/produse dedicate igienizării şi dezinfecţiei. (Ionuț PREDA)

 

 

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*