Home » Agricultura » Mămăliga va deveni un lux! Producția de porumb este mai mică cu 90% față de anul trecut

Mămăliga va deveni un lux! Producția de porumb este mai mică cu 90% față de anul trecut

Fermierii vasluieni sunt aproape de finalizarea campaniei de recoltare a culturilor de primăvară. Până la această dată s-a finalizat recoltatul la floarea soarelui, soia, strugurii de masă și de vin și continuă recoltatul la cultura de porumb boabe.

În ceea ce privește producțiile obținute situație este din cele mai proaste. Din cauza secetei prelungite producțiile au scăzut semnificativ comparativ cu anul agricol precedent. La floarea soarelui, producția medie realizată este potrivit declarațiilor păroducătorilor agricoli de 860 kilograme/hectar. La porumb, producția medie realizată de pe cele 89.143 hectare recoltate este de numai 488 kilograme/hectar, ceea ce reprezintă un procent de 10% față de anul trecut.

”A fost un an deosebit de dificil în județul Vaslui, deoarece s-a instalat o secetă excesivă încă din primăvară, care a continuat toată vară și până în toamnă. Campania de recoltare a decurs în condiții normale, probleme cu ritmul de recoltare fiind în perioada în care s-au înregistrat precipitații la două – trei zile”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

În ceea ce privește înființarea culturilor pentru 2020-2021, programul stabilit de fermieri se ridică la 80.000 de hectare, care vor fi semănate în această toamnă. Fermierii au reușit să înființeze culturi agricole (rapiță, grâu, orz) pe 56% din suprafață.

Vestea bună este că, pe fondul precipitațiilor din ultimele săptămâni, culturile de grâu, rapiță și orz au răsărit uniform și au o densitate bună. Dacă evoluția factorului de vegetație va fi asigurată optim, atunci se preconizează un an agricol bun, astfel încât fermierii să nu mai treacă prin problemele pe care le-au avut în acest an.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: