Home » Local » Sindicatele atenționează salariații vasluieni: 2021 va veni cu reduceri masive de locuri de muncă!

Sindicatele atenționează salariații vasluieni: 2021 va veni cu reduceri masive de locuri de muncă!

de Dănuț CIOBANU 

Sindicatele de la nivelul județului Vaslui atenționează salariații că, în cursul anului viitor, vor avea loc reduceri de locuri de muncă. Predicția sumbră vine în contextul prelungirii crizei de sănătate provocată de pandemia de coronavirus, care a afectat sever și mediul economic. Singura speranță este la factorii de decizie de la nivel național și european, care trebuie să sprijine angajatorii pentru a menține locurile de muncă.

Gheorghe Croitoru, președintele Sindicatului CNSLR Frăția Vaslui, a spus că salariații vasluieni trebuie să se aștepte la vremuri din ce în ce mai triste.

”Din ce ne transmit specialiștii în situația trăită de noi astăzi la 100 de ani de la ultima pandemie, se pare că lucrurile nu se vor opri la o dată fixă, ci vor continua și în anul viitor. E clar că ne așteaptă situații critice cu pierderi de locuri de muncă, închideri de afaceri din ce în ce mai mult. Probabil că aici va fi meritul celor care ne conduc la nivelul țării și în Uniunea Europeană, de a găsi soluții să-i sprijine și pe angajatori pentru a menține locurile de muncă”, a precizat Gheorghe Croitoru.

Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui, la data de 16 iunie 2020, mai erau înregistrate în registrul de evidență al salariaților un număr total de 2.084 contracte de muncă suspendate temporar.

”În județul nostru, cel mai mare număr de contracte de muncă suspendate din cauza crizei de sănătate s-a înredistrat în data de 13 aprilie 2020. La vremea respectivă, s-au înregistrat 9.112 contracte de muncă suspendate, din care pentru 6.734 de salariați s-a solicitat șomaj tehnic”, a spus Manuela Moraru, purtător de cuvânt al ITM Vaslui.

În perioada ianuarie – august 2020, numărul firmelor înregistrate la Registrul Comerțului Vaslui a scăzut cu 39,6%. Potrivit datelor oficiale, în primele opt luni ale anului s-au întregistrat 688 de firme: 499 – SRL; 110 – II; 67 – PFA; 10 IF. În perioada similară a anului trecut, erau înregistrate de către întreprinzătorii vasluieni nu mai puțin de 1.139 de firme.

Prăbușirea inițiativei private se vede și în fluxurile financiare ale agenților economici de la nivel local. În luna ianuarie 2020, agenții economici din județul Vaslui aveau credite bancare în monedă națională în sumă totală de 534 milioane de lei. După jumătate de an de pandemie de coronavirus și debutul crizei economice, împrumuturile contractate la bănci au scăzut la valoarea de 520 milioane de lei.

Situația nu este mai bună nici în ceea ce privește împrumuturile în valută. Dacă în luna ianuarie firmele aveau contractate credite la instituțiile financiare care totalizau suma de 56,3 milioane de lei, la sfârșitul lunii iunie a acestui an valoarea împrumuturilor s-a diminuat la 47,9 milioane de lei.

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*