Home » Administratie » COVID-19 nu a blocat dezvoltarea. Vasluiul are proiecte de 50 milioane de lei cu raioane din Republica Moldova

COVID-19 nu a blocat dezvoltarea. Vasluiul are proiecte de 50 milioane de lei cu raioane din Republica Moldova

Pandemia de coronavirus nu a blocat implementarea proiectelor transfrontaliere. Județul Vaslui și mai multe raioane de pe malul stâng al Prutului au depus nouă proiecte transfrontaliere pe POC România – Republica Moldova 2014 – 2020. Proiectele se află în diferite etape de implementare, iar valoarea investițiilor este de aproximativ 50 milioane de lei. Pe lângă reabilitarea infrastructurii de sănătate și achiziția de echipamente medicale moderne, o parte din proiecte vizează domeniul cultural și sunt dedicate domnitorului Ștefan cel Mare. Printre partenerii din Republica Moldova se numără autorității și instituții din Chișinău, Hîncești, Anenii Noi, Leova, Bălți și Soroca.

”Proiectele transfrontaliere au un statut aparte, prin faptul că partenerii care colaborează au proiecte specifice. România are obiectivele ei prioritare și colaboratorii din Republica Moldova au proiectele lor specifice. Investițiile sunt adaptate acestor obiective ale beneficiarilor de pe ambele maluri ale Prutului. Există modalități de a dialoga și în plină pandemie de coronavirus, tehnica ne-a arătat că putem fi aproape unul de călălalt”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

Un număr de șase proiecte transforntaliere vizează domeniul sănătății și au ca țintă dezvoltarea infrastructurii medicale și achiziționarea de echipamente de specialitate performante.

Unul din proiectele transfrontaliere intitulat ”Sănătate pentru toți” este aplicat de Raionul Hîncești din Republica Moldova în parteneriat cu CJ Vaslui. Proiectul dispune de o finanțare totală de 6,8 milioane de lei, din care finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 6 milioane de lei,

CJ Vaslui are 13 acorduri de colaborare cu raioane din Republica Moldova. Aceste acorduri se concretizează în finanțarea unor obiective care să rezolve nevoile presante ale UAT-urilor din cele două țări.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*