Home » Administratie » EXCLUSIV – Viceprimarii municipiului Vaslui, la loc comanda! Alegerea lor s-a făcut ilegal

EXCLUSIV – Viceprimarii municipiului Vaslui, la loc comanda! Alegerea lor s-a făcut ilegal

Municipiul Vaslui nu are nici la ora actuală viceprimari, chiar dacă, în urmă cu o săptămână, majoritatea fragilă a Consiliului Local a ales pe cei doi secunzi ai primarului Vasile Pavăl, unul de la PNL și celălalt de la USR-PLUS. Și asta după ce Instituția Prefectului a constatat că alegerea componenței Comisiei Juridice a forului legislativ local s-a făcut cu încălcarea Codului Administrativ, comisie care și-a dat ulterior avizul și pentru acel proiect de hotărâre de alegere a celor doi viceprimari.

Surpriză mare în politica județului Vaslui, după ce viceprimarii aleși în ședința din 12 noiembrie din rândul consilierilor locali ai municipiului reședință nu și-au intrat în drepturi. Cei doi secunzi ai primarului au fost aleși legal, situație juridică constatată de către Instituția Prefectului. În fapt, proiectul de hotărâre prin care se alegeau cei doi viceprimari avea nevoie de avizul comisiilor de specialitate ale CL, care fuseseră alese anterior în aceeași ședință. Numai că una dintre aceste comisii, cea juridică, s-a ales fără respectarea legii, după ce una dintre propunerile făcute de către PSD, respectiv avocatul Ionuț Mancaș, nu a fost acceptată de către majoritatea PNL – USR-PLUS.

În urma primirii documentației de la Consiliul Local Vaslui, Serviciul Juridic al Instituției Prefectului a declanșat procedura prealabilă prin care s-a solicitat revocarea hotărârii de alegere a viceprimarilor pentru lipsa comisiei juridice și a celei de constituire a comisiilor de specialitate a CL pentru nerespectarea configurației politice de la ultimele alegeri locale (n.red.-art. 124 Cod Administrativ). De asemenea, nu s-a respectat aliniatul 5 din același articol al Codului Administrativ potrivit căruia nominalizarea membrilor fiecărei comisii se face de fiecare grup de consilieri. Nu poate vota CL cine poate face parte sau nu dintr-o comisie de specialitate de la un alt partid”, ne-a declarat prefectul județului Vaslui, Mircea Gologan.
În prima ședință de CL a municipiului Vaslui se va relua de la capăt procedura de alegere a comisiilor de specialitate și apoi a celor doi viceprimari. În prealabil, singurul consilier local ALDE, Sorin Radu, va avea obligația, conform Codului Administrativ, să se afilieze unuia dintre grupurile de consilieri, respectiv PSD sau PNL – USR-PLUS. (Ionuț PREDA)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: