Home » Justitie » Moarte suspectă la Huși. Familia reclamă că nu știe unde se află trupul decedatului

Moarte suspectă la Huși. Familia reclamă că nu știe unde se află trupul decedatului

Revoltă și indignare în familia lui Constantin Dodiță, din satul Peicani, comuna Găgești, decedat duminică la Spitalul Municipal Huși. Cumnatul și fiul sunt derutați complet susținând că nu știu unde se află trupul bărbatului mort, pentru a-l putea aduce acasă și a-l înmormânta creștinește.

Rudele au pregătit locul de veci, au comandat sicriul și tot ce trebuie, dar nu au pe cine îngropa. Aparținătorii spun că nu știu unde se află trupul decedatului și că managerul spitalului le-a reținut certificatul constatator de deces și, mai mult, a anulat taxa de îmbălsămare.

„Duminică, pe seară, cumnatul meu, Constantin Dodiță, a fost luat de acasă cu ambulanța. Avea probleme cu ficatul, e adevărat că bea mult, era singur, suferea de ciroză. După trei ore de când a fost dus la Spitalul din Huși, fiul cumnatului a  fost anunțat de cei de acolo că tatal lui a murit. A doua zi, la ora 8, am mers împreună cu fiul decedatului la spital, unde ni s-a dat o hârtie cu care să mergem la Primăria Huși pentru a ne elibera certificatul de deces. Ne-am întors la spital, am achitat taxa de îmbălsămare de 105 lei, și am primit chitanță, după care am cerut să ni se dea mortul acasă. Între timp, am fost la pompe funebre la Huși, ni s-a părut prea mare prețul sicriului, așa că am plecat la Murgeni să cumpărăm sicriu. Ne-am întors la spital marți și ni s-a comunicat că mortul nu mai e la Huși ci la Vaslui, la medicină legală. Am întrebat la Vaslui dacă se află trupul cumnatului și mi s-a răspuns că nu. Nu știm ce să mai facem, nu ne găsim mortul pentru a-l îngropa. Am pregătit toate cele necesare și acum nu știm unde se află trupul lui Constantin”,  ne-a povestit cumnatul decedatului.

Ruda decedatului a ținut să precizeze că managerul spitalului, cu care s-a întâlnit, a anulat taxa de îmbălsămare, le-a restituit banii și le-a reținut certificatul constatator de deces.

În vreme ce rudele pacientului decedat la Spitalul din Huși aduc acuzații managerului spitalului, medicul chirurg Bogdan Popa, acesta spune că la mijloc este o problemă de procedură legală, pe care nici fiul, nici cumnatul pacientului decedat nu au înțeles-o sau nu vor să o înțeleagă din motive pe care nu le poate identifica.

„Am avut o discuție cu fiul pacientului Dodiță, și am crezut ca a înțeles cum stau lucrurile, dar se pare că nu. Deși medicul curant nu a cerut  necropsia, restul comisiei care decide în anumite cazuri de decese suspecte, s-a pronunțat pentru efectuarea necropsiei de către cei de la medicina legală din Vaslui. Și eu, ca membru al comisiei, am considerat oportună efectuarea necropsiei, pentru că am dubii asupra cauzei morții pacientului de 70 de ani din Peicani. E adevărat că avea ciroză, dar o ciroză nu se poate decompensa în câteva ore, producând moartea pacientului. Pentru că suspicionam ingerarea unor substanțe toxice, am acționat legal, contactând Serviciul de  Medicina Legală. Cei de la medicina legală nu pot face necropsia decât după ce au rezultatul testului COVID. Pacientului i s-au prelevat probe pentru testul COVID, dar rezultatul nu a sosit încă pâna astăzi, miercuri 18 noiembrie. Nu este vina noastră că laboratorul din Iași nu a prelucrat proba în trei zile. Corpul pacientului decedat se află la morga spitalului din Huși și de îndată ce vom avea rezultatul testului COVID, vom afla care va fi următorul pas ce trebuie făcut. Dacă rezultatul testului este negativ, cadavrul va fi transportat la Vaslui unde i se va face necropsia e către medicii legiști. Dacă este pozitiv, atunci familia își va putea ridica decedatul de la  morga spitalului nostru, sub directa îndrumare a DSP. Am explicat toate aceste lucruri fiului pacientului decedat, dar se pare că nu a înțeles. În legătură cu anularea taxei de îmbălsămare, am anulat-o pentru că nu se punea problema îmbalsămării, câtă vreme cadavrul urma să fie analizat de medicii legiști. Am cerut certificatul constatator de deces pentru că trebuia trimis la medicina legală. Sunt niște proceduri pe care spitalul trebuie să le respecte, iar eu, ca manager, trebuie să acționez exact cum spune legea.”, a declarat, pentru Est News, dr. Bogdan Popa, managerul Spitalului din Huși.

Așadar, familia lui Constantin Dodiță mai are de așteptat câteva zile, până când va putea lua acasă trupul rudei decedate. Dacă va fi efectuat examenul anatomopatologic de către medicii legiști, atunci se va afla exact cauza morții. Dacă testul va fi pozitiv, probabil că pe certificatul de deces va fi trecută drept cauză a morții infectarea cu SARS-CoV-2, pe fondul unei comorbiditați, în cazul de fața ciroza hepatică. (Mihaela NICULESCU)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*