Home » Local » Bătrânii vasluieni în prag de alegeri parlamentare: ”Vin zile grele pentru toți!”

Bătrânii vasluieni în prag de alegeri parlamentare: ”Vin zile grele pentru toți!”

de Dănuț CIOBANU 

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare rezultatul alegerilor parlamentare, pentru a ști care va fi evoluția cuantumului pensiilor în următorii ani. Dacă la alte scrutine electorale confederațiile pensionarilor de la nivel național încheiau acorduri de susținerea a unor partide politice, în acest an nu se va mai încheia un astfel de document. Scumpirile de tot felul, pandemia de coronavirus și apropierea iernii îi îngrozesc pe bătrâni, care se așteaptă la zile grele.

Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că oamenii așteaptă să treacă alegerile și să afle cu cât vor fi majorate pensiile în anul următor.

”Viața este destul de grea. Guvernanții se tot laudă că vor recalcula pensiile, însă oamenii nu mai au încredere. Acum este o situație neclară și așteptăm să treacă alegerile. Cu această pandemie de coronavirus și criza economică o să vină zile grele pentru toți. Cu nevoile de bani pentru aprovizionarea de iarnă și scumpirile din piață lumea nu o duce mai bine, ci mai rău. Cei care au pensia minimă de 800 de lei trebuie să se chivernisească atent pentru a supraviețui”, a spus Ioan Stamate.

Începând din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie şi se stabileşte la 1.154 lei, începând cu 1 septembrie 2020.

Potrivit legii pensiilor, valoarea punctului de pensie ar fi trebuit să se actualizeze astfel: 1.265 de lei în 2019; 1.775 de lei în 2020; 1.875 de lei în 2021. Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

La începutul lunii iulie 2019, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat noua lege a pensiilor.

Conform actului normativ, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii, pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de o reducere considerabilă a vârstei de pensionare. Vârsta maximă de pensionare este stabilită la 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați.

Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Pensia de urmaș se va cuveni copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Totodată, se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: