Home » Administratie » Agricultura – motorul dezvoltării județului Vaslui

Agricultura – motorul dezvoltării județului Vaslui

USR PLUS Vaslui a pus în centru dezbaterilor situația agriculturii la nivel județean, iar planurile concrete de dezvoltare a județului au, în centru, dezvoltarea agriculturii. În același timp, programul de guvernare USR PLUS la nivel național acordă o atenție deosebită dezvoltării agriculturii.
La nivel european, doar 11% din exploatațiile agricole sunt gestionate de fermieri mai tineri de 40 de ani. Tinerii au nevoie de oportunități pentru a se îndrepta spre acest domeniu și, atunci când oportunitățile există, au nevoie să fie informați.
Politica Agricolă Comună (PAC) este și va fi multă vreme de aici încolo unul dintre pilonii principali ai Uniunii Europene.

Există fonduri considerabile alocate, în exercițiul financiar 2021-2027, pentru dezvoltarea agriculturii și modernizarea fermelor.
„Instalarea tinerilor fermieri” va fi o măsură care va oferi posibilitatea accesării unei sume de până la 100.000 euro pentru tinerii fermieri. O astfel de măsură va stimula tinerii să își dezvolte fermele și să producă alimente de calitate.
Însă este clar că, după producerea alimentelor, este nevoie de o strategie care să asigure accesul consumatorilor la alimente de calitate, produse de fermieri.
Constituirea producătorilor agricoli în forme asociative deschide noi oportunități de dezvoltare economică prin atragerea unor avantaje locale și folosirea puterii colective în scopul creșterii prosperității membrilor, a familiilor lor și a comunității din care fac parte.
Prin asociere sau constituirea de cooperative agricole se reduce numărul de intermediari din lanțul de distribuție, se reduce riscul de a nu avea desfacerea produselor, crește influența producătorului în stabilirea prețului în relație cu clienții, oferă o sursă de venit de încredere regulată și în timp util, asigură furnizarea la timp a materialelor prime necesare producției la un preț rezonabil, deschide noi perspective pentru producătorul care poate adapta noi tehnologii (mecanizare, material săditor) care să-i permită să treacă de la practici tradiționale la unele mult mai productive.
Alegerea unor reprezentanți conectați la fermieri și la realitățile județului este esențială. Candidații USR PLUS Vaslui vor fi reprezentații din Parlament care vor pune agricultura în centrul dezvoltării județului Vaslui.

About admin

%d blogeri au apreciat: