Home » Business » Investițiile locale și străine din județul Vaslui sunt la pământ. Salarii și pensii plătite din împrumuturi

Investițiile locale și străine din județul Vaslui sunt la pământ. Salarii și pensii plătite din împrumuturi

de Dănuț CIOBANU 

Numărul firmelor înregistrate de antreprenorii vasluieni în primele nouă luni ale acestui a scăzut cu peste 35% față de anul trecut. Se înregistrează minusuri pe linie la deschiderea de SRL-uri, PFA-uri etc. Cu firme mai puține pe piață scad și investițiile, dar și numărul locurilor de muncă. Situația este dramatică și la investițiile străine, unde Vasluiul este cel mai sărac județ din țară la capitolul investitori externi. 

Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele nouă luni ale anului 2020 numărul firmelor înmatriculate în județul Vaslui a scăzut cu un procent de 35,6%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În perioada ianuarie – septembrie 2020, în județul Vaslui au fost înregistrate în total 803 firme: 579 SRL, 129 II, 83 PFA etc. În perioada similară a anului trecut au fost înmatriculate nu mai puțin de 1.248 de firme.

”Numărul de firme este în scădere, numărul de locuri de muncă este în scădere, numărul investițiilor este în scădere. Se știe că bugetul consolidat al statului este alimentat doar de mediul privat. Mărești, mărești salarii și alte drepturi sociale pe care le plătești din împrumuturi, până vinzi țara. Și atunci cum va fi?!”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Dacă întreprinzătorii locali sunt reținuți în a mai deschide firme, nici investițiile străine nu stau mai bine. După 30 de ani de economie de piață, Vasluiul se clasează pe ultimul loc la nivelul Moldovei în ceea ce privește înregistrarea de firme străine și valoarea capitalului investit. Din nefericire, județul nostru este pe ultimele locuri și la nivel național, în ceea ce privește investițiile străine.

În perioada 1991 – 31 decembrie 2019, în județul Vaslui s-au înregistrat 476 de firme străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,20% din totalul societăților străine. În ultimii 30 de ani, valoarea totală a investițiilor străine din județul nostru este de 39 milioane de euro.

Cu astfel de performanțe negative, Vasluiul este pe ultimul loc în țară în funcție de numărul societăților și pe locul 41 în funcție de capitalul social în echivalent valută.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, valoarea capitalului social subscris de investitorii străini în celelalte județe din Moldova este următoarea: Bacău – 775 milioane de euro; Botoșani – 53 milioane de euro; Iași – 437 miloane de euro; Neamț – 118 milioane de euro; Suceava – 337 milioane de euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: