Home » Local » Peste 7.500 de familii din județul Vaslui trăiesc lunar cu ajutorul social de 278 lei

Peste 7.500 de familii din județul Vaslui trăiesc lunar cu ajutorul social de 278 lei

Potrivit datelor Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, în luna octombrie 2020 în județul Vaslui primeau venit minim garantat 7.801 beneficiari, care au încasat în total o sumă de 2.173.421lei. Conform acelorași date statistice, suma medie plătită ca drepturi curente este de 278 lei.

Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuință, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure și 527 lei pentru familia formată din cinci persoane. Una din localitățile cu un număr mare de asistați social este comuna Dragomirești.

”Multe persoane au lucrat în cooperativele agricole de producție pe timpul regimului comunist și nu au primit norme pentru munca prestată. Acești oameni trebuiau să iasă la pensie de CAP. În anul 1989 mulți aveau vârsta între 35-40 de ani. Cum nu pot să iasă la pensie, noi suntem obligați să îi ținem pe asistență socială și e foarte greu pentru acești bătrâni să trăiască lunar cu 140 de lei.  La toate aceste familii trebuie să le dăm ajutor social, pentru că sunt persoane în vârstă și bolnave”, precizat Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

În județul Vaslui, aproximativ 27.000 de pensionari încasează indemnizația socială. În situația acestor pensionari, care au pensiile foarte mici, se completează de la bugetul de stat diferența de la pensia calculată de drept și până la cuantumul pensiei minime de 800 lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: