Home » Local » Salariul minim poate fi majorat doar în raport cu productivitatea. În caz contrar, se va ajunge la concedieri

Salariul minim poate fi majorat doar în raport cu productivitatea. În caz contrar, se va ajunge la concedieri

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a spus că oamenii de afaceri nu se împotrivesc creșterii salariului minim brut pe economie în anul viitor. Singura cerință a patronatului este ca această majorare să se facă în raport cu productivitatea muncii. În caz contrar, există riscul ca această creștere a salariilor să se facă în baza reducerii de personal.

”Noi nu ne opunem creșterii salariumui minim. Salariilor pot fi mai mari, doar făcând o corelație cu eficiența muncii. Altfel, criteriul majorării se va face pe reducerile de personal”, a precizat Ionel Constantin.

Pentru a stabili cuantumul salariului minim pe anul 2021, se va constitui un grup de lucru format din patronate, sindicate și reprezentanți ai Guvernului României. Stabilirea salariului va fi realizată în funcție de o serie de elemente cum sunt rata inflației, creșterea productivității și alți factori economici.

Ultima dată salariul minim brut a fost ajustat la data de 1 ianuarie 2020, când a crecut la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei. Aceasta a înseamnat o majorare a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât era până la 31 decembrie 2020 la 1.346 de lei. Creșterea s-a aplicat pentru toți angajații fără studii superioare sau cu studii superioare, dar care aveau mai puțin de un an vechime în câmpul muncii. Salariul minim pentru angajaţii care au absolvit studii superioare şi care au minimum un an vechime în domeniul studiilor absolvite a fost crescut la 1 ianuarie 2019 până la 2.350 de lei și nu a mai fost modificat la 1 ianurie 2020.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*