Home » Local » Tot mai puține familii încasează alocație de susținere. Absențele copiilor lasă părinții fără bani

Tot mai puține familii încasează alocație de susținere. Absențele copiilor lasă părinții fără bani

Județul Vaslui mai are în plată 8.471 beneficiari de alocație pentru susținerea familiei. În luna octombrie 2020, suma totală achitată beneficiarilor de la bugetul statului s-a ridicat la suma de 1.443.678 lei, suma medie achitată din drepturi curente fiind de 170 de lei. La sfârșitul aceleeași luni, 722 de beneficiari de alocație au fost suspendați de la plată. În ultimii ani, una din cauzele principale pantru care familiile nevoiașe au piedut alocațiile de susținere a fost absențele nemotivate de la cursuri ale copiilor.

Conform situaţiei transmise de către Inspectoratul Şcolar Judeţean către Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui, în semestrul al ll-lea al anului şcolar 2019/2020, din numărul total de 13.698 copii de vârstă şcolară din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, 2.869 de copii (20,94%) au înregistrat absenţe nemotivate.

În urma importării absenţelor nemotivate, AJPIS Vaslui a procedat la diminuarea/suspendarea drepturilor la alocaţie de susţinere a familiei, după cum urmează: pentru 298 familii (348 de copii cu absenţe nemotivate) s-a procedat la suspendare cu 20% pe o perioadă de 3 luni;

pentru 10 familii (22 de copii cu absenţe nemotivate) s-a procedat la suspendare cu 50% pe o perioadă de 3 luni. Impactul diminuărilor pentru cele trei luni este de 42.435 lei.

”De asemenea, pentru 135 familii (169 de copii cu absenţe nemotivate) s-a procedat la suspendarea de la plată pentru o perioadă de șase luni, impactul bugetar fiind de 160.374 lei”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*