Home » Local » Peste 19 milioane de lei intră lunar în județul Vaslui pentru plata alocațiilor de stat

Peste 19 milioane de lei intră lunar în județul Vaslui pentru plata alocațiilor de stat

La sfârșitul lunii octombrie 2020, în județul Vaslui erau în plată 96.609 alocații de stat. Într-o singură lună, de la bugetul de stat a fost virată suma de 19.615.329 lei pentru plata aceste prestații sociale.

În ceea ce privește alocația de stat, se păstrează trendul de creștere din anii trecuți în ceea ce privește numărul beneficiarilor. Spre exemplu, la sfârșitul anului trecut erau în plata un număr total de 94.564 de beneficiari. Creșterea numărului mediu de beneficiari care încasează alocație de stat are două explicații. În primul rând, este vorba despre cetățenii din Republica Moldova, care, după dobândirea cetățeniei române, își depun cererile de acordare a alocației în România. De asemenea, majorarea numărului de beneficiari din ultima perioadă s-a înregistrat și pe fondul reîntoarcerii în țară a cetățenilor români care au lucrat în străinătate, din cauza pandemiei de coronavirus.

“Beneficiază de alocație de stat toți copiii în vârstă de până la 18 ani, inclusiv copiii care beneficiază de măsuri de protecție socială la servicii de tip rezidențial. Alocația se acordă și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora”, a precizat Sorin Prepeliță, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Vaslui.

Începând cu luna august 2020, alocația de stat: pentru copiii care au între 2 și 18 ani a crescut de la 156 de lei la 185 de lei; pentru copiii din grupa de vârstă 0 – 2 ani a crescut de la 311 la 369 de lei; pentru cei cu handicap, cuantumul a crescut de la 311 la 369 de lei.

În 2021 sunt prevăzute două creșteri (ianuarie și iulie), iar cuantumurile vor crește la 242 de lei (pentru cei de 2-18 ani), respectiv 484 de lei (grupa de vârstă 0-2 ani și cei cu handicap). Din luna iulie 2022, alocațiile de stat pentru copii vor fi de 300 de lei, respectiv de 600 de lei, iar din anul 2023 se vor majora cu rata medie anuală a inflației.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

%d blogeri au apreciat: