Home » Agricultura » Au fost stabilite prețurile produselor agricole pentru contractele de arendă

Au fost stabilite prețurile produselor agricole pentru contractele de arendă

Consiliul Județean Vaslui a aprobat prețurile medii ale produselor agricole exprimate în natură în contractul de arendă pentru anul fiscal 2021. În conformitate legislația în vigoare, în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii vehiculate pe piaţă ale produselor agricole. În acest sens, preţurile medii ale acestor produse agricole se stabilesc prin hotărâre a consiliului judeţean, adoptată în baza propunerilor direcţiei teritoriale de specialitate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Vaslui a propus ca preţurile produselor agricole care constituie baza calculării valorii arendei stabilite în natură, să fie următoarele: grâu – 0,60 lei/kilogramul (kg), orz – 0,50 lei/kg, orzoaică – 0,50 lei/kg, porumb – 0,50 lei/kg, sorg – 0,45 lei/kg, floarea soarelui – 1,20 lei/kg, rapiță – 1,30 lei/kg, soia – 1,25 lei/kg, struguri – 1,10 lei/kg, masă verde de pe pajiști – 0,06 lei/kg.

În ceea ce privește producțiile agricole obținute în acest an situație este din cele mai proaste. Din cauza secetei prelungite producțiile au scăzut semnificativ comparativ cu anul agricol precedent. La floarea soarelui, producția medie realizată este potrivit declarațiilor păroducătorilor agricoli de 860 kg/hectar. La porumb, producția medie realizată de pe este de numai 488 kg/hectar, ceea ce reprezintă un procent de 10% față de anul trecut.

”A fost un an deosebit de dificil în județul Vaslui, deoarece s-a instalat o secetă excesivă încă din primăvară, care a continuat toată vară și până în toamnă. Campania de recoltare din această toamnă a decurs în condiții normale, probleme cu ritmul de recoltare fiind în perioada în care s-au înregistrat precipitații la două – trei zile”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*