Home » Coronavirus » Pacienții bolnavi de COVID internați în secția ATI a spitalului din Bârlad vor beneficia de ozonoterapie

Pacienții bolnavi de COVID internați în secția ATI a spitalului din Bârlad vor beneficia de ozonoterapie

Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad va avea în curând un aparat pentru autohemoterapie cu ozon. Terapia se va aplica pacienților cu COVID internați la ATI, care nu răspund la alt tip de tratament. Aparatul, în valoare de 20.000 de euro, va duce la vindecarea mai rapidă a pacienților cu COVID, va reduce timpul de internare, cantitatea de materiale sanitare și de medicamente folosite în ATI.

Consilierii locali au aprobat ieri achiziționarea aparatului solicitat de către reprezentanții Spitalului „Elena Beldiman”. Proiectul de hotărâre privind achiziționarea acestui aparat a trecut după minute bune de discuții în contradictoriu, între medicul Ion Chilinciuc,șeful secției de Terapie Intensivă, invitat la ședința de consiliu de ieri, și consilierul USR-PLUS Ovidiu Ciobotaru, medic internist la spitalul bârlădean. Doctorul Ion Chilinciuc, fost pacient cu COVID, care a beneficiat de ozonoterapie, a explicat că acest tratament este aplicat în mai multe spitale din Romania, din 1979.

dr. Ion Chilinciuc

„Pacienții care vin în ATI, vin cu o afectare pulmonară de 80% și necesită o îngrijire specială. Până la această oră, nu suntem siguri că antiviralele existente au efectul scontat pentru tratarea infecției cu SARS-CoV-2. De fapt, nu se cunoaște niciun tratament țintit, corect, pentru tratarea pacienților cu COVID. În plus, efectele toxice asupra organismului, asupra rinichilor și ficatului sunt evidente. Prin ozonoterapie se aduce un flux de oxigen in organism. Pot beneficia de ozonoterapie și pacienții cu șoc septic, bronhopneumonii, cu afecțiuni neurologice, etc. Deci, aparatura poate fi folosită și post-pandemie cu rezultate bune.”, a spus dr. Ion Chilinciuc, în cadrul dezbaterilor din Consiliul Local pe marginea proiectului privind achiziția aparatului de autohemoterapie cu ozon.

Medicul Ion Chilinciuc a fost contrazis însă de colegul său, dr. Ovidiu Ciobotaru,care a ținut să precizeze că ozonoterapia este o metodă alternativă, fără aplicabilitate medicală recunoscută și, ca atare, nu sunt date suficiente pentru a fi utilizată în spitale. Acesta a mai spus că mai bine s-ar achiziționa un CT decât un aparat de ozonoterapie, care este destul de scump.

În cele din urmă, argumentele șefului ATI au cântărit mult în luarea deciziei și consilierii au votat achiziționarea aparatului. Ozonoterapia este o metodă de tratament care se practica la spitale din București, Timișoara, Craiova, Cluj și, mai nou, la Galați. Serviciile medicale de ozonoterapie sunt decontate de CNAS din luna aprilie a acestui an. (M.N.)

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*