În marele program de apă și canal care se va implementa în județul Vaslui au mai rămas înregistrate 47 de UAT-uri. Inițial, din proiect au făcut parte 52 de UAT-uri, dar după analizele făcute de specialiști au mai rămas eligibile la finanțarea europeană nerambursabilă doar 47 de UAT-uri.
Conform condițiilor de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă, o localitate trebuie să aibă minim 50 de persoane, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investitie în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar la canalizare alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro/locuitor.
În prezent, studiul de fezabilitate al proiectului este în faza de revizuire, conform observațiilor formulate de JASPERS, organismul de consultanță acreditat de către Uniunea Europeană.
Aplicaţia de finanţare şi studiul de fezabilitate aferente proiectului din județul Vaslui au fost transmise în data de 21 noiembrie 2019 spre analiză şi verificare către Direcţia Generală Programe Europene Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Valoarea totală a investițiilor din cadrul proiectului se ridică la suma de 161 milioane de euro.
„Termenul de realizare a proiectului este anul 2023, dată până la care toate localitățile înscrise în program vor beneficia de servicii moderne de apă și canal. Proiectul cuprinde peste 20 de contracte și va fi derulat prin Ministerul Fondurilor Europene, finanțarea fiind asigurată de Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020”, a precizat Daniela Grigoraș, purtător de cuvânt al SC Aquavas Vaslui.
(Dănuț CIOBANU)