BusinessLocal

Verdict dur. Fără implicarea autorităților locale, economia Vasluiului nu va ieși din colaps!

de Dănuț CIOBANU 

Județul Vaslui are la nivel regional și național una din cele mai slabe economii. Reprezentanții mediului privat susțin că această poziție este o consecință directă a modului în care autoritățile locale s-au implicat în susținerea dezvoltării economice. Fără promovarea unor investiții majore, acordarea de facilități fiscale și sprijinirea constantă a oamenilor de afaceri, Vasluiul este în coada clasamentului la majoritatea indicatorilor economici.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că printre întreprinzătorii vasluieni nu mai este acea atracție pentru deschiderea unei firme.

”Există o frică în rândul oamenilor. S-a ajuns în această situație pe fondul politicilor economice promovate în județul Vaslui. Investițiile pe care le-am promovat și atras, vorbesc de investiții de anvergură, să crească PIB-ul județului Vaslui. În 2019 am avut un PIB de 1 milion de euro și rămâne să vedem ce indice avem în anul 2020”, a spus Ionel Constantin.

Vasluiul se află în topul județelor din România unde condițiile de viață ale populației sunt din cele mai proaste. HotNews.ro a întocmit o listă a județelor vulnerabile din țară luând în calcul trei indicatori: salariul mediu net; șomajul și numărul de pensionari ce revin la un salariat. Pe primele patru locuri ale tabelului se află cele mai puternice zone economice din România, și anume București, Ilfov, Timiș și Cluj. La polul opus, județele vulnerabile cu cea mai mică perspectivă de dezvoltare sunt Vaslui, Teleorman, Suceava și Buzău.

Plecând de la cei trei indicatori, în baza acordării unor punctaje s-a întocmit clasamentul final la nivel național. Astfel, județele cu salariul cel mai mic, șomajul cel mai mare și valoarea minimă a raportului pensionari/salariați  a primit un punct, iar județele cu salariul cel mai mare, șomajul cel mai mic și numărul cel mai mare de pensionari raportat la numărul de salariați a primit 42 de puncte.

Județele care se clasează cel mai bine în funcție de acești trei indicatori sunt  București, Ilfov, Timiș, Cluj și Sibiu. Printre județele cele mai vulnerabile din țară se numără Vrancea, Vaslui, Suceava, Buzău și Teleorman.

Topul județelor din Moldova după criteriul indicatorului care combină nivelul salariilor, rata jomajului și numărul de pensionari raportat la un salariat este următorul: Iași – 99 de puncte; Botoșani – 56 puncte; Bacău – 45 puncte; Neamț – 36 puncte; Vaslui – 27 puncte; Suceava – 25 puncte.

 

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button