AdministratieLocal

Lucrările la ”Centura Bârladului” sunt în grafic, dar…cu mici întârzieri! (Foto+Video)

Lucrările la șoseaua de centură a Bârladului continuă într-un ritm susținut și, în linii mari, sunt în grafic. Contactat de jurnaliștii Est News, George Stoian – reprezentantul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) – a declarat că proiectul avansează în parametrii prevăzuți. În același timp, Stoian a recunoscut că pe parcurs, au apărut unele probleme care au provocat abateri de la graficul prevăzut, însă nu de natură a nu putea fi recuperate.

”Ca și stadiu fizic al lucrărilor, în momentul de față suntem undeva la 22%. Actualmente, se lucrează la construirea a patru poduri. S-au montat piloții și urmează să se treacă la execuția fundației. Urmează să demareze lucrările de drum. Putem spune că suntem în grafic, însă cu ceva întârzieri. Dar nu este vorba despre ceva grav, care nu poate fi recuperat în timp util”, a declarat George Stoian.

Varianta de ocolire a Bârladului va avea o lungime de 11,281 (cu o lățime platformă de 10 metri) și va implica, totodată, construirea a patru poduri, trei pasaje, două intersecții la nivel și două parcări. Licitația organizată de CNAIR pentru execuția lucrărilor a fost câștigată de Asocierea SC Tehnic Asist SRL – SC Concept Infrastrade Logistic SRL Botoșani, iar proiectant este Search Corporation SRL București. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar valoarea totală a contractului de finanțare este de 189.667.269,13 lei, după ce a fost suplimentată la finele lui decembrie 2020 cu mai mult de 3 milioane de lei. Din total, 85% reprezintă contribuțiaUniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională (136.514.287,24 lei), iar 15% este cofinanțarea beneficiarului (24.090.756,56 lei).

Șoseaua de centură a Bârladului este unul dintre cele mai așteptate proiecte de către comunitatea locală. Odată cu realizarea acestui proiect, traficul greu (și nu numai) va fi redirecționat pe această variantă de ocolire. Practic, vorbim despre o descongestionare a traficului rutier din Bârlad, care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai dens, cu mult peste posibilitățile rețelei stradale a orașului. Nu mai vorbim despre deteriorarea accentuată a rețelei de apă potabilă și canalizare, precum și a străzilor și clădirilor, provocată în mod constant de trepidațiile produse de autovehiculele de mare tonaj ce tranzitează zi și noapte orașul.

Related Articles

Back to top button